Család

Így lesz tökéletesen tiszta a tévéképernyő

Pici kéznyomok, ráfröccsent ismeretlen eredetű folyadék, por – a tévé képernyője többször szorul tisztításra, mint gondolnád. Mutatjuk, hogyan érdemes hozzáfogni.
2023. Május 09.
férfi tévé képernyőt tisztít
Fotó: Getty Images

Akár mesét néztek egyfolytában, akár a kedvenc sorozatodon felejted magad rajta, jobb az élmény, ha nem zavarják foltok a kijelzőn. És persze a nyomok kikapcsolt állapotban is zavaróak tudnak lenni, amikor bizonyos szögben esik a képernyőre a fény. Ahol pici gyerek van, ott nem könnyű (lehetetlen?) folyamatos tisztaságot fenntartani. Lehet, hogy nem jut eszedbe hetente letisztítani a tévét, és ezzel nincs is semmi gond, de amikor már nagyon feltűnőek a foltok, ezzel a trükkel könnyen eltávolíthatod őket.

1. lépés: Csekkold az utasításokat

Fontos, hogy olvasd el a tévé használati utasításában a tisztításra vonatkozó tanácsokat és szabályokat. Ha nem találod a füzetkét, akkor jó eséllyel ki tudod keresni neten – ne ezen akarj időt spórolni.

2. lépés: Áramtalaníts

Kapcsold ki a tévét, és húzd is ki a vezetéket a konnektorból. Így sokkal biztonságosabb – és hatékonyabb is.

3. lépés: Jöhet a mikroszálas kendő

Egy puha, szöszmentes törlőrongy kell valójában mindössze ahhoz, hogy makulátlan legyen a tévétek képernyője. Fontos, hogy törülköző vagy konyharuha nem jó erre a célra, a különösen vékony poliészter vagy nylon szálakból készült mikroszálas anyag a legmegfelelőbb. Nedvesen és szárazon is használhatod, attól függően, mennyire szennyezett a felület.

4. lépés: Egy irányba törölj

Ahhoz, hogy tökéletesen tiszta és csíkmentes legyen a képernyő, ne összevissza törölgesd, hanem egy irányba vezesd a kendőt rajta. Mindegy, merre, a lényeg, hogy ne körkörös vagy oda-vissza irányuló mozdulatokkal dolgozz, azzal csak szétkened a szennyeződéseket. A munka nagyjából felénél fordítsd meg a kendőt, hogy a tiszta felével dolgozz tovább.

5. lépés: Menj végig visszafelé

Vegyél tiszta rongyot (vagy rázd ki, amit használsz), és a másik irányba, ugyanígy töröld át a tévét. Ez ahhoz kell, hogy valóban ne csíkozd össze.

6. lépés: Foltmentesíts

Ha ezután is maradtak foltok a felületen, vizezz be egy mikroszálas kendőt, és ezzel töröld át finoman a foltos részt. Száradás után, ha szükséges, újra menj végig rajta száraz mikroszálassal.

Amire érdemes figyelni

Van még néhány fontos szabály, amit nem árt betartani, amikor a tévét tisztítod.

  • Soha ne használj hozzá nedves törlőkendőt.
  • Ha valamilyen tisztítószert használsz, azt ne a felületre, hanem a rongyra fújd.
  • Csakis képernyőtisztításra alkalmas vegyszert használj, és abból is csak keveset.
  • Puha ronggyal dolgozz, a papírtörlő nem megfelelő!
  • Ne tisztítsd bekapcsolt állapotban a tévét.
  • Ne dörgöld erősen, finom mozdulatokkal dolgozz.
  • Ügyelj arra, hogy megfelelően legyen rögzítve a készülék, főleg, ha nagyobb darabról van szó.

Forrás: House Beautiful