Kisgyerek

A legjobb sorozatok, amiket együtt nézhetsz a kisiskolás gyerekeddel

Végre egy olyan közös program, amelyet TÉNYLEG mindenki élvezni fog: ezek a sorozatok felnőtteknek is szórakoztatóak.
2023. Február 28.
Egy pörgős nyár, Surviving Summer, sorozat gyerekkel
Fotó: Netflix

Ahogy nő a gyerek, eljön a pillanat, amikor Elza vagy az Oroszlánkirály már ciki, de még nagyon nem mindegy, milyen a korhatárkarika az adott filmen vagy sorozaton. (Arról nem is beszélve, hogy az a pillanat már valószínűleg sokkal előbb eljött, amikor neked lett eleged az unásig újranézett rajzfilmekből…) Egy filmezni szerető család hasznos tippjei következnek.

Képernyőidő tekintetében mi az engedékenyebb csoportba tartozunk – valószínűleg azért, mert mi magunk is szeretünk filmeket és még inkább sorozatokat nézni. Egy majdnem kilencéves kislány szüleiként azonban az utóbbi években a mesék, rajzfilmek kicsit háttérbe szorították a saját örömünkre végignézett filmeket. (A délutáni-esti teendők, meseolvasás, altatás után kinek van még ereje belekezdeni egy kétórás filmbe, vagy akár egy félórás sorozatrészbe is?!?) Szóval bevallom, alig vártuk már, hogy olyasmiket nézhessünk együtt, amit mi is igazán örömmel fogyasztunk. Mert ugyan nagy rajongója vagyok Peppáéknak, Bennek és Hollynak, Elzát és Vaianát is szívből kedvelem, de tény, hogy egy kicsit nagyobb dózisban kaptam őket, mint amekkora magamtól komfortos lett volna.

A filmezés, sorozatozás nekünk egy szuper közös esti program, egy nagyon jó nap végi levezetés. Szeretjük a történeteket, sokat olvasunk, a felolvasás is elmaradhatatlan része az estéinknek, de egy új minőséggel gazdagodtunk, amikor rájöttünk, milyen szórakoztatóak tudnak lenni a 7+-os sorozatok. És egy 20-25 perces rész szinte minden estébe beilleszthető – együtt, hárman.

Belefutottunk gyenge alkotásokba is, de találtunk néhány abszolút kedvencet, amelyek amellett, hogy szuper lazítós perceket szereztek nekünk, egy csomó beszélgetés alapjául is szolgáltak. A kedvenc vagy épp utált szereplők jellemének elemezgetése, a konfliktusok boncolgatása, a sztori irányának találgatása, a „mi hogyan csináltuk volna” így nem kötelező vagy didaktikus érzelmi nevelési eszköz, hanem organikusan jönnek abból, hogy együtt nézzük ezeket a sorozatokat, amelyek közös élményt adnak, és olyan témákat, karaktereket, amelyek mindannyiunkat érdekelnek. Komolyan, várakozáson felüli családi perceket nyertünk abból, hogy ezekre rátaláltunk, és az alábbiakban néhány abszolút kedvencet ajánlok, ha kedvet kaptatok a közös sorozatozáshoz. (Az előzetesek nem minden esetben magyar nyelvűek, de a sorozatok mindegyike szinkronos.) Nem állítom, hogy ez mindenkinél működik, ahogy azt sem, hogy mindenkinek bejönnek ugyanezek a sorik. Egy próbát megér – mindenkinek olyan mennyiségben és gyakorisággal, amennyi az ő vérmérsékletüknek és elveiknek megfelel, jó szórakozást!

Ideális átvezető: Jurassic World: Krétakori tábor

A dínók miatt a fiúknak is bejön, de a sztori a lányokat is leköti, és a szülőknek is egészen élvezhető. Animációs, szóval jó lépcsőfok lehet az első élőszereplős sorozatok előtt. Érzékenyebb lelkű gyerekeknek azért az ordító dinoszauruszos részek kicsit félelmetesek lehetnek, a tájat, az állatok vándorlását bemutatók meg néha kicsit unalmasak – ezek viszont a felnőtteknek (nekünk legalábbis) bejönnek, és egyikből sincs zavaróan sok. Az elképesztő mennyiségű dinoszaurusztámadást túlélő gyerekcsapat karakterei aktuálisak, könnyű őket megszeretni – 5 évad alatt mindenképp. (Netflix)

Harry Potter rajongóinak: Varázslatos holmik irodája (The Bureau of Magical Things)

Manók, tündérek, varázshatalmát egy véletlennek köszönhetően felfedező tinilány, cuki és vicces szereplők – ha olyasmit kerestek, ami cseppet sem félelmetes, viszont aranyos, akkor ez jó választás lesz. Megvan benne, ami annyira szerethető a Harry Potter első részében: a varázsvilág megismerése, bemutatása, amelybe fokozatosan csöppenünk bele mi is a főszereplő küzdelmeit, tanulási folyamatát átélve – tényleg kedves és vicces ausztrál sorozat. (A Netflixen 2 évad érhető el, de van harmadik is.)

Szerelmes hangjegyek: A musical: A sorozat

Minden egyes epizód kezdésekor nevetünk azon, hogy ezt a címet valóban végigmondják, de valóban, minden fontos elem benne van: az első évadban A High School Musical című film musicalváltozatát viszik színre a diákok abban a suliban, ahol az eredeti filmet forgatták… Kicsit bonyolultnak hangzik? A lényeg, hogy a szupernépszerű film dalai és sztorija adják a fő vezérfonalat, de a sorozat tud annál több lenni. Nagyon jó fiatal színészek, az azóta énekesként is népszerűvé vált Olivia Rodrigóval az élénk, pazar táncok, szuper dalok, vicces karakterek és kiszólások – ezek között a srácok között szívesen lennék újra tini. (Mondjuk énekelni nem szeretnék.) A második évadnál tartunk, tök jó, hogy van belőle még egy. (Disney+)

Lenyűgöző látvány: Egy pörgős nyár

Ausztrália, szörfös fiatalok plusz egy lázadó tinilány. A sztori sem rossz, na de amiért elképesztően jó volt nézni ezt a sorozatot, az a fantasztikus tájak. Ezt nyilván a gyerekek kevésbé értékelik, de nekünk, felnőtteknek szuper élményt nyújtott az ausztrál partvidék, az óceán, a szörfös helyszínek bemutatása. Talán kicsit nagyobbaknak élvezhető igazán, a kamaszokat érintő lelki témák miatt, de a 8 éves is odáig volt a laza és vagány Summerért, az érzékeny de szupermenő Ariért, meg azért, hogy milyen csodás élmény lehet szörfözni. Drukkolunk, hogy legyen második évad. (Netflix)

Klasszikus és izgi: Lost in Space – Elveszve az űrben

A Robinson család kalandjait bemutató sorozat eredetije azonos címmel 1965-ben készült. A sztorit nagy vonalakban megőrizve egy tényleg fordulatos, szórakoztató, és lenyűgöző látványvilágú sorozatot hoztak össze a készítők. Űrkalandok, robotok, harcok és érzelmi viharok: jó látni, hogy Robinsonék milyen bátrak, találékonyak, és együtt mi mindenre képesek. Korántsem tökéletes család, rengeteg olyan problémával, amelyek bármelyik mai családban is előfordulhatnak (és itt most nem a robottámadásra vagy az űrhajógondokra gondolunk), inspiráló megoldásokkal, izgalmas fordulatokkal. Apukákat ezzel jól be lehet húzni a közös mozizásba. 3 évad készült belőle. (Netflix)

Tánc és időutazás: Megtalálsz Párizsban

Van egy varázsa a sokévados (3) és sokrészes (évadonként 26 körül) sorozatoknak: hosszan el lehet merülni bennük, és sokáig lehetünk ugyanannak a történetfolyamnak a része. Ez egy egészen érdekes (eleinte bizarrnak mondtam volna) koncepcióra épülő sori: táncosokról, balettnövendékekről szól, időutazással fűszerezve. Oké, valójában az időutazás legalább olyan fontos szerepet kap benne, mint a balett, és néha kicsit félre kell tenni a racionális énünket meg a felmerülő kérdéseinket, kritikáinkat, de igazából nekünk megérte, mert a 3 évad alatt kimondottan megkedveltük a szereplőket. A sztori egészen fura fordulatokat vett – amiatt néha tartottunk benne egy kis szünetet, de valamelyikünk mindig meggyőzte a többieket, hogy ez az, amivel a legjobban ki tudunk kapcsolódni, és hogy muszáj megtudnunk, mi lett a Párizsi Opera Balettintézetének tanulóival, élükön Léna hercegnővel. (HBO Max)