Kamasz

Sorozatok, amikkel könnyebben megismered a kamaszok problémáit

Ha ezeket a filmzorozatokat megnézed, sokkal jobban megérted majd ezt a korosztályt és könnyebb lesz a kamaszoddal kommunikálni!
2022. Szeptember 26.
anya sorozatot néz
A kamaszok életét bemutató sorozatok Fotó: Getty Images

A kamaszkorú gyermekünk által felhúzott falakon sokszor igen nehéz átjutnunk. A bennük dúló érzelmi viharokat is csupán saját emlékeink alapján próbálhatjuk meg értelmezni. Ilyenkor segítség lehet, ha az adott kor tinisorozataiból is “tájékozódunk”.

Ezek rámutathatnak ugyanis olyan problémákra, amiken mi még nem rágtuk magunkat kamaszként, ám a 21. század fiataljainak már igenis komoly fejtörést okoznak (gondoljunk például a közösségi médiából áradó nyomásra, vagy a cyberbullying-re). Ha kiszélesítjük a látókörünket, azáltal empatikusabban viszonyulhatunk kamaszgyermekünk problémáihoz és elősegíthetjük a nyitottabb kommunikációt a családon belül.

Egy dolgot azért szeretnénk kiemelni: nagyon messze vannak már azok az idők, amikor még a Hetedik Mennyország, a Sonadoras vagy a Szívek Szállodájának ártatlan problémái színesítették a televiziók képernyőit. A mai tinisorozatok gyakran nagyon kemény témákat feszegetnek, amikről persze mindenkinek jó tudnia, de teljesen érthető, ha valakinek akár lelkileg (például saját traumái miatt), akár csak a látottak vizuális nyerssége miatt túl sok egy-egy sorozat.

Válogatásunkkal igyekeztünk minden igénynek megfelelni, és a könnyedebb szórakozásra, a komoly témákra, sőt a gyermekünkkel együtt nézhető műsorokra is egy-egy alternatívát hozni.

13 okom volt – NETFLIX

A történet középpontjában a középiskolás Clay (Dylan Minnette) áll, akinek barátnője Hannah (Katherine Langford) öngyilkosságot követ el. Hannah “búcsúlevelét” kazetták formájában hagyja hátra Clay-nek, ezekben felsorolja mindazt a 13 indokot, ami a szörnyű döntésre késztette őt.

Nagyon nehéz néznivaló, ám érdemes nekiülni, akár a gyermekeddel (a sorozatot 16 éven felüli nézőknek ajánlják témáinak nehézsége és gyakori grafikus ábrázolásai miatt is) együtt is, mert rengeteg olyan valós életből merített témát bemutat – a közösségi média árnyoldala, iskolai zaklatás, szexuális erőszak stb. – melyet érdemes egy-egy epizódot követően megbeszélni.

Szexoktatás – NETFLIX

Ahogy arról a cím is árulkodik, ebben a sorozatban a tinédzserek – és a már nem tinédzserek — szexuális élete áll a középpontban. Nagyon vicces, nagyon szókimondó és nagyon “mindent mutat”. Inkább ne nézzétek együtt a kamasszal, ha nem akartok feszengős pillanatokat tölteni a kanapén ülve egy-egy szexjelenet alatt.

A sorozat Otis (Asa Butterfield) és barátai Eric (Ncuti Gatwa) és Maeve (Emma Mackey) kalandjait mutatja be. A fiatalok egy olyan gimnázium diákjai, ahol kritikán aluli a szexuális felvilágosítással foglalkozó tananyag. A srácok felismerik mekkora igény lenne arra, hogy társaik értelmes, használható tippeket kapjanak az egészséges és biztonságos szexuális kapcsolatokhoz, így megalapítják saját “Szexklinikájukat”. Arra viszont ők sem számítanak, hogy kezdeményezésük pillanatok alatt hihetetlenül népszerűvé válik és ezáltal igencsak felkavarja az iskola életét.

Eufória – HBO

Mind közül talán a legdurvább tinisorozat. Dráma, erőszak, drogok, szex, mentális problémák, identitáskeresés. A készítők nem spóroltak a kemény jelenetekkel és egy kissé torz is a kép, amit bemutat a sorozat – elég végletes karakterekkel van dolgunk –, de mindenképp jól szemlélteti, milyen nehéz is egy mai kamasznak elfogadnia önmagát a közösségi média uralta világban.

Az Eufória főszereplője Rue (Zendaya), aki drogfüggőséggel és mentális problémákkal küszködik. Rue megismerkedik a transznemű Jules-sal (Hunter Schafer) és a sorozat további részében az ő kapcsolatukat, illetve több társuk történetét és azok perspektíváit is megismerhetjük. Kemény, de különleges élmény (mind sztoriban – mind vizuális élményként) mely nem mindenkinek lesz az ínyére.

Több, mint normális – NETFLIX

Szívszorító, szívmelengető, rendkívül őszinte és nagyon szerethető. Amikor Sam (Keir Gilchrist), az autista kamasz fiú úgy dönt, hogy neki bizony barátnője lesz, az egész család élete a feje tetejére áll. Leckék elfogadásról, elengedésről, a szülői lét nehézségeiről, a kamaszokkal való együttélés bonyodalmairól, és persze szerelemről, barátságról. Remek sorozat, remek karakterekkel, érdekes felvetésekkel, könnyed csomagolásban, ám néhol könnyekkel tarkítva. Kötelező!

Én még sosem… – NETFLIX

Hangvételében és korosztály besorolásában (13+) is könnyedebb tini sorozat, az indiai származású Devi (Maitreyi Ramakrishnan) életét bemutató alkotás. A fiatal lány nem tartozik éppen a legfelkapottabbak közé a gimiben és a fejébe veszi, hogy ezen mindenképp változtatni fog. A feladatot nehezíti, hogy Devi a közelmúltban elvesztette édesapját. A trauma jelentős hatással van mindennapjaira és bizony döntéseire is, amik így gyakran igen rosszul sülnek el.

Ez a film is nagyon jó beszélgetésindító közös szórakozás lehet gyermekeddel, hiszen a modern fiatalok mindennapos problémáit dolgozza fel, ráadásul könnyed és vidám köntösben teszi mindezt. Szóba kerülnek többek közt a baráti és a szerelmi kapcsolatok, a szexualitás, az önmérséklet, az identitás, a trauma feldolgozás és a család fontossága is.

+1

A Tanár – RTL KLUB

Ha pedig inkább a magyar sorozatokat kedveled, akkor remek választás lehet a Nagy Ervin főszereplésével készült A Tanár. A történetben ugyan egy felnőtt – Szilárd a tesi/kémia tanár –a főszereplő, ám mivel munkahelye egy gimnázium, így szinte minden epizódban valamilyen diákokkal kapcsolatos probléma köré szerveződik a történet.

Legyen szó drogról, bullyingról, az influencerkedés csapdáiról, családon belüli erőszakról vagy tiniterhességről, számos olyan a fiatalokat érintő problémakört feldolgoz, amit érdekes lehet felnőttként más nézőpontból is megszemlélni.

Nyitókép: Getty Images