Gyerek

Ezeket ne mondd a gyereknek a szexről

A gyerekek kíváncsiak, és bizony nagyon nem mindegy, hogy mit mondunk nekik egyes témákban, mert ez akár még felnőttkorukban is befolyásolhatja a szexualitáshoz való viszonyukat.
2022. Augusztus 29.
Kép: RapidEye/Getty Images

Három kategóriában gyűjtöttük össze, hogy mit ne mondjuk nekik a szexről, és mit mondjunk helyette.

Ha kérdez valamit

Ismerjük a gyerekeinket, mindenről kérdeznek, így a szexről is. Ilyenkor semmiképp ne mondjunk nekik olyanokat, hogy ez nem tartozik rád, vagy, hogy ehhez még kicsi vagy. Inkább válaszoljunk neki az ő szintjén, mert nagyon fontos, hogy ne tabusítsuk ezt a témát.

Ha lát valamit

Ha például közösen nézünk egy filmet és hirtelen olyan jelenet következik, ami nem való neki, ne reagáljunk túl hevesen, például ne takarjuk el erőszakosan a szemét. Inkább tereljük el a figyelmét olyan dolgokkal, amik érdeklik. Ha pedig kérdez, akkor járjunk el az első pont szerint.

Ha csinál valamit

A gyerekek már egészen kicsi korban hozzányúlnak a nemi szerveikhez, és előfordul, hogy simogatják is azokat. Semmiképpen ne rivalljunk rájuk, hogy fúj, vagy szégyelld magad. Csak magyarázzuk el nekik, hogy mások előtt ez nem szokás. Ugyanez igaz arra is, ha konkrétan önkielégítésen kapjuk őket. Ne tiltsuk le őket a saját testükről. Ha viszont azon kapjuk a kamasz gyerekünket, hogy felnőtt tartalmat néz, akkor mindenképpen beszéljünk velük arról, hogy a pornó egy mesterséges műfaj, egyáltalán nem természetes, nincs köze a valódi szexhez, a szerelemhez pedig pláne, és beszéljünk neki a kizsákmányolásról is.