Gyerek

Így beszélj a szexről a gyerekkel

Fontos, hogy nyitottan és elfogadóan állj a kérdésekhez és ne akadj ki, bármiről is lesz szó!
2022. Június 25.
Állj készen, ha a gyerek kérdez (Illusztráció: Getty Images)

Ha azt kérdezed, hány éves kortól kell beszélni a gyerekekkel a szexről, azt kell mondjuk, onnantól, hogy a gyermeked kérdez. Egy óvodás is érdeklődhet saját teste iránt, illetve feltűnhet neki, hogy az ellenkező nemű társai másképp néznek ki.

Vekerdy Tamás egyszer ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a gyerekek magukkal szemben is rendkívül tapintatosak. Csak annyit kérdeznek, amennyit tudniuk kell. 

Fontos, hogy ne vicceld el ezeket a beszélgetéseket, még akkor sem, ha te kellemetlenül érzed magad ezek során. Sok szülő van ilyenkor zavarban, de minden kérdésre lehet egyszerűen, és az igazságnak megfelelően válaszolni. Egy kicsit persze nem kell a biztonságos szexről felvilágosítanod, de azt már neki is elmondhatod, hogy ki érhet a testéhez és a nem akkor is nemet jelent, ha egy óvodás mondja.

A kamaszok esetében már fontos, hogy a szexuális együttlétekkel kapcsolatos kérdésekre is válaszolj, ne ítéld el a felvetéseiért és ne csinálj úgy, mintha meglepne, hogy egy tizenkét év körüli gyerek találkozik a pornóval. Az azonban a te felelősséged, hogy hozzátedd, a pornófilmek nem a valóságot mutatják, azok mind megrendezett, és többnyire irreális jelenetek.

Jó, ha tudod, hogy nem csak a lányos szülőknek kell beszélni a gyermekükkel a fogamzásgátlásról, a méhnyakrákról vagy az azt megelőzendő HPV oltásról.

Különösen fontos, hogy arról is beszéljetek, milyen veszélyei vannak a netezésnek, hogy a saját magukról feltöltött képek már sosem tűnnek el a netről és hogy nincs az a szerelem, ami megérné, hogy magukról olyan képeket küldjenek, amiket később szégyellnének.

Mikor, hogyan és mit mondj el a gyermekednek a pubertáskorról és a szexről? Ez a kor szerinti útmutató segíthet, hogy mikor milyen témákat lehet érdemes érinteni.