Kamasz

Drogkörkép szülőknek: mit kell tudni az ópiátokról?

Ahhoz, hogy segíteni tudj a gyereknek, ha baj van, vagy megóvd a veszélyektől, nem árt, ha szülőként tisztában vagy vele, milyen drogok forognak most.
2022. Szeptember 12.
drogozik a kamasz

Nincs egyszerű dolgunk, amikor a drogok csoportosítására és bemutatására vállalkozunk. Drogkörképünk első részében megnézzük, mit értünk a drog kifejezés alatt, és megismerkedünk az ópiátokkal is.

Milyen drogokat különböztethetünk meg? Nem is olyan könnyű erre a kérdésre válaszolni!

A szakirodalomban találkozhatunk legális és illegális, természetes és szintetikus drogokkal, kemény és lágy drogokkal, de akár a hatóanyag-tartalom és hatás szerint is meg szokták különböztetni a drogokat – olvasható Ferenczi Zoltán könyvében (sőt, találkozhatunk még az ún. klasszikus és dizájner drogok megkülönböztetéssel is – szerk.)

Elsőként azonban térjünk ki néhány kifejezésre, amelyek szorosan kapcsolódnak ehhez a témához!

Drog, kábítószer, pszichoaktív szer

A drog – ami általános kifejezésként terjedt el a köztudatban – gyógyhatású anyagot (növényi, állati és gombaeredetű) jelent. Amikor tehát egy gyógynövényboltban vagy drogériában vásárolunk kamillavirágot vagy szárított csalánlevelet, akkor mi magunk is drogot szerzünk be, de drognak számítanak a kávé, a tea és a dohánytermékek is.

A köznyelvben és az orvosi nyelvben ugyanakkor a drog alatt elsősorban a kábítószereket értik, ami már egy jogi definíció, és fogyasztását, tartását, továbbadását a törvény szankcionálja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint drognak tekinthetjük azokat a szereket, amelyek a szervezet, elsősorban a központi idegrendszer működését befolyásolják, és velük kapcsolatban függőség alakulhat ki. Vagyis a fogyasztó leküzdhetetlen kényszert érez a szer használatára, a kívánt hatás eléréséhez növelnie kell a dózist, és a szer megvonása esetén elvonási tünetek alakulnak ki.

Tudományos és klinikai körökben széles körben elterjedt és alkalmazott a pszichoaktív szer kifejezés is, ami szintetizálja az előbbi definíciókat, és a már említett lelki hatás mellett a kóros használatot is kifejezi.  Ez utóbbi alatt azt értjük, hogy a szert nem orvosi javallatra fogyasztja valaki, vagy használatával társadalmi normákat szeg meg, illetve veszélyes helyzetekben használja azt.

Elsőként ismerkedjünk meg a drogok egyik nagy csoportjával, az ópiátokkal!

Az ópiátok

Az ópiumszármazékok olyan kémiailag átalakított (vagy mesterségesen előállított szerek), amelyeknek alapanyaga eredetileg a mák növényből származik (főzéssel vagy metszéssel vonják ki belőle).

Ide tartoznak a következő szerek:

Máktea (szleng: maki, tea, csája, mákony)

A mákgubó kivonatából készült, rendszerint isszák, de vannak, akik intravénásan is használják. Olcsósága miatt ma is elterjedt. Fájdalomcsillapító, bódító és euforikus hatású, és a többi ópiáthoz hasonlóan ez is függőségét okoz. Szintén a máktea az alapja az ún. „lengyel heroinnak” (szleng: kompót), ami egy barna, folyékony, koncentrált ópium.

Ópium (szleng: Emma, Nagy O, OP, kínai dohány, Mira, barna)

A mák zöld gubójának kifolyó tejnedve, amit megszárítanak. Kereskedelmi forgalomba tömbökbe gyúrva (kalács, golyó, tégla vagy korong) kerülhet. Pora fahéjbarna, íze kesernyés. Szájon át fogyasztva vagy ópiumpipába tömve fogyasztják: használata eufóriát okoz, és csökkenti a fájdalmat.  Rövid idő alatt nagyon erős függőséget alakít ki, fogyasztásának megszüntetése pedig súlyos elvonási tüneteket eredményez (izzadás, izomgörcs, remegés, hányás, láz, hasmenés, szorongás és rettegés).

Morfin

Az ópium legfontosabb alkaloidja. Az orvoslásban fájdalomcsillapítóként alkalmazzák, nagy odafigyelést igényel használata, mert gyorsan függőséget okozhat. Kábítószerként szájon át, intravénásan, esetleg bőr alá adott injekció formájában alkalmazzák.

Heroin (szleng: hercsi, hernyó, nyalcsi, herc)

Az ópiátok legdrágább formája. Kis barna tömbökként (pakett) vagy fehéres por alakban árulják. Kristályos, szagtalan, keserű szer, amihez gyakran kevernek cukrot, koffeint (utcai heroin esetében pedig sztrichnint, ami mérgező). Intravénásan, szippantással vagy inhalációval juttatják be a szervezetbe. Az injekciós használathoz először vízben oldják fel.

Milyen hatása van a heroinnak?

A beadást követően azonnali hatásként eufóriaérzet, ún. flash jelentkezik (a morfiumszármazékok közül a heroin nyújtja a legintenzívebb ezt az érzést). A szorongás megszűnik, a fájdalomérzet csökken (a belövést a heroinisták sokszor az orgazmusélményhez hasonlítják), az egyén önkontroll és önértékelés-érzése növekszik. A pupilla kitágul, a légzésszám csökken, a bőr felforrósodik. A szerhasználóknál motiválatlanság, letargikusság és apátia is jelentkezhet.

Milyen veszélyei vannak a heroinnak?

A heroin viszonylag gyorsan súlyos fizikai és lelki függőséghez vezet: a korábban fontos dolgok (pl. étkezés, szex, higiénia) jelentőségüket vesztik a szerhasználó számára, a korábbi eufóriaérzés kialakulásához pedig egyre nagyobb dózisra lesz szüksége (azaz tolerancia alakul ki).

Mivel az élmény elmarad, így a megvonási tünetektől való félelem jelentkezik.  Rácz József orvos, addiktológus ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a heroin esetében – ha hosszabb időre leáll a szer használatával a drogfogyasztó – a tolerancia elmúlik egy idő után, ám az újrakezdéskor beadott szokásos adag akár már halálos is lehet.

A másik veszély, hogy a feketepiaci heroin tisztasága nagyon változó, így elképzelhető, hogy a szerhasználó könnyen túladagolhatja magát, ha egy – a megszokottnál tisztább – anyaghoz jut. A túladagolás a légzésfunkció romlásához, a keringés összeomlásához és kómához vezethet.

Az intravénás heroinhasználat miatt (ami sajnos gyakran közös tűhasználatot is jelent a fogyasztók között) vérmérgezés, vénagyulladás, tályog- és fekélyképződés, bakteriális fertőzésveszély, továbbá Hepatitis és HIV-fertőzés kockázata is fennáll, de a heroinhoz kevert szennyező anyagok is súlyosan károsíthatják a szervezetet.

Ha már kialakult a függőség, akkor a szer elhagyása komoly testi és lelki elvonási tüneteket okoz. Ezek a tünetek az utolsó adag után már 4-6 órával megjelenhetnek: a főbb testi tünetek (intenzív izzadás, reszketés, könnyezés, rosszullét, hányás, csontfájdalom, alhasi görcsök és kontrollálhatatlan székelés, láz) több napig tartanak; de a lelki függőség (ürességélmény, szorongás, sóvárgás, depresszió) szintén rendkívül nagy próbatétel elé állítja a szerhasználót.

Kodein

Mesterségesen előállított drog, amit főként köhögéscsillapításra használnak a gyógyászatban (pl. a Hydrocodin [szleng: hidró] és a Coderit [szleng: ritt, kodi] ), de más hatóanyagokkal kombinálva fájdalomcsillapítóként is alkalmazzák. Nálunk szigorúan vényköteles valamennyi formája (tabletta, szájon át adható oldat és injekció formájában is elérhető).  Tartós szedése fizikai és mentális függőséget okozhat.

Metadon

Mesterségesen előállított, orvosilag alkalmazott, fájdalomcsillapításra adott kábítószer, de a heroin elvonási tüneteinek csökkentésére is adják.

Felhasznált szakirodalom:

Ferenczi Zoltán: Drog és vallás, Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadója, Bp. 2001

A drogkérdésről őszintén (szerk.: Rácz József)
Információ a drogokról – Szociális és Munkaügyi Minisztérium
A kábítószer világa (Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat)

Nyitókép: Getty Images