Kamasz

Nevetőgáz miatt bénul le egyre több fiatal

Bénulást, maradandó idegrendszeri károsodást okoz sok fiatalnál a tejszínhabsprayből is kinyerhető a nevetőgáz - figyelmeztetnek a neurológusok.
2022. Szeptember 05.
patron nevetőgáz London

Dr. David Nicholl birminghami neurológus TiktTok-videóban figyelmeztetett a veszélyre. A szakorvos elmondta: egyre gyakrabban találkozik a Queen Elizabeth kórházban olyan fiatalokkal, akik a nevetőgáz rekreációs drogként történő használata után bénulást, maradandó idegrendszeri károsodást szenvednek. A nevetőgáz – a dinitrogén-oxid – kis mennyiségben eufórikus érzést okoz, ám hosszú ideig tartó alkalmazása komoly egészségügyi problémákkal jár, akár gerincvelő- és idegrendszeri károsodást is kiválthat – írja a Sky News cikke

Egy másik neurológus, Nikos Evangelou is social csatornán (Twitteren) adott hangot aggodalmának, így fogalmazott: “Ijesztő látni a nevetőgáztól lebénult fiatalokat.”
 

Van, ahol már korhatáros a vásárlása

A bulikban egyre felkapottabb dinitrogén-oxid jelenleg Nagy-Brittaniában a második legnépszerűbb drog a 16-24 évesek között, “hippy crack”-nek és “whippi”-nek is becézik. Nevetőgázzal töltik a habtejszínhez használt patronokat is, ehhez viszonylag könnyen hozzá tudnak jutni a tizenévesek is. A probléma járványszerű terjedését mutatja, hogy még tavaly novemberben betiltották New Yorkban a patronok 21 év alatt történő vásárlást. Az indokok között szerepelt az is, hogy a dinitrogén-oxid használata vérnyomáscsökkenést, ájulást, hirtelen szívmegállást, szívrohamot is okozhat.
 
A probléma forrása – egy kutatás szerint – hogy a dinitrogén-oxid nagy mennyiségű, gyakori fogyasztása B12-vitamin-hiányt generál, ami vérszegénységhez, súlyosabb esetben visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodáshoz is vezethet. (A B12-vitamin, a kobalamin fontos szerepet tölt be az agy és a központi idegrendszer működésében és a vérképzésben.)
 
Fotó: Fiatalok által, utcán használt patronok London egyik utcáján
Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu