Ha fontolgatod, hogy kipróbálod, milyen sütőben lekvárt készíteni, megadhatja az utolsó löketet, hogy nem kell órákig a fazék mellett álldogálnod és folyamatosan kevergetni az egyre forrósodó lekvárt, elegendő az is, ha időnként vetsz rá néhány pillantást.
A sütőben sült szilvalekvárban az is csodás, hogy ránézésre is tudhatod, mikor van kész, a tepsiben ugyanis egyszer csak ott terem a kívánt sűrűségű lekvár, ami azt jelzi, nyugodtan kikapcsolhatod a sütőt. Azt ezt követő lépések megegyeznek a hagyományos lekvárfőzés záró mozzanataival: a frissen készült lekvár sterilizált üvegekbe kerül, és meleg helyen kell a lehető leglassabban kihűlnie.
Sütőben sült szilvalekvár
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg magozott szilva
- 30 dkg cukor
- ½ biocitrom leve
- Fahéj ízlés szerint (el is hagyható)
ÍGY KÉSZÜL:
- Alaposan megmossuk, megszárítgatjuk és kettévágjuk a szilvaszemeket.
- Egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és ráöntjük a citrom levét. Gyors mozdulatokkal összeforgatjuk, majd 200° C-ra előmelegítjük a sütőt és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a felezett szilvát.
- Forró sütőbe toljuk, és hagyjuk, hogy lekvárrá alakuljon, amihez körülbelül másfél órára lesz szükség.
- 30 percenként érdemes kicsit átkeverni, amikor pedig úgy látjuk, hogy elkészült, még forrón tanácsos sterilizált üvegekbe kanalazni.
- Szorosan rátekerjük a tetejét, majd fejjel lefelé fordítva meleg helyen (például paplanba bugyolálva) hagyjuk kihűlni.
- Száraz, hűvös helyen 1 évig is megőrzi a minőségét, felbontás után azonban mindenképp hűtőben kell tárolni.
Fotó: Getty Images