Család

A zabkása is készülhet sütőtökkel – őszies reggeli a hétvégére

A sütőtök sós és édes ételekhez, levesekhez, mártogatósokhoz, főételekhez és desszertekhez is használható zöldség. Őszies fűszerekkel együtt ne maradjon ki a reggeliből sem!
2024. Október 11.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A sütőtököt a klasszikus őszies-télies fűszerekkel, mint a fahéj, a szegfűszeg vagy a szerecsendió a zabkásában is érdemes lehet kipróbálni. Ehhez a sütőtökből először készíts tökpürét, ami készülhet sült vagy főtt tökből, egy botmixerrel lepürésítve, de gőz felett is párolhatod a tököt a pürésítéshez, ha van hozzá megfelelő párolóbetétes edényed.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Hozzávalók – 3 adaghoz:

  • 210 gramm sütőtökpüré
  • 1 bögre (250 ml) tej
  • 1 bögre (250 ml) víz
  • 2 bögre zabpehely
  • negyed bögre aszalt vörösáfonya vagy mazsola
  • 1 púpos evőkanál barna cukor – de mézet is használhatsz (Tipp: az édesítésnél javasoljuk, hogy inkább a végén édesíts ízlés szerint, ha szükséges, mert a sütőtöktől is édesebb ízű lehet a kása.)
  • fél teáskanál „pumpkine spice” (ez a klasszikus sütőtök pite fűszerkeverék, a házi elkészítéséhez ITT mutattunk receptet a arányokkal)
  • fél teáskanál vanília aroma
  • egy csipet só

Elkészítés:

  1. A sütőtökpürét, a tejet, a vizet, az aszalt áfonyát vagy mazsolát, a cukrot vagy mézet, a sütőtök fűszert, a vaníliát és a sót egy közepes lábosban alaposan keverd össze.
  2. Forrald fel közepes lángon, kevergetés mellett, majd add hozzá a zabot, majd vedd le a lángot alacsonyra.
  3. Gyakori kevergetés mellett főzd a kását, amíg a zab megpuhul, és az általatok kedvelt állagot eléri.
  4. A zabkását ezután tálald, és ha szükséges, ajd hozzá még egy kevés tejet a tálakban. Ekkor lehet még édesíteni ízlés szerint, tálalhatod pirított tökmaggal vagy dióval a tetején, vagy akár fahéjjal megszórt almaszeletekkel.

 

(Forrás: foodnetwork.co.uk)