A sütőtököt a klasszikus őszies-télies fűszerekkel, mint a fahéj, a szegfűszeg vagy a szerecsendió a zabkásában is érdemes lehet kipróbálni. Ehhez a sütőtökből először készíts tökpürét, ami készülhet sült vagy főtt tökből, egy botmixerrel lepürésítve, de gőz felett is párolhatod a tököt a pürésítéshez, ha van hozzá megfelelő párolóbetétes edényed.
Hozzávalók – 3 adaghoz:
- 210 gramm sütőtökpüré
- 1 bögre (250 ml) tej
- 1 bögre (250 ml) víz
- 2 bögre zabpehely
- negyed bögre aszalt vörösáfonya vagy mazsola
- 1 púpos evőkanál barna cukor – de mézet is használhatsz (Tipp: az édesítésnél javasoljuk, hogy inkább a végén édesíts ízlés szerint, ha szükséges, mert a sütőtöktől is édesebb ízű lehet a kása.)
- fél teáskanál „pumpkine spice” (ez a klasszikus sütőtök pite fűszerkeverék, a házi elkészítéséhez ITT mutattunk receptet a arányokkal)
- fél teáskanál vanília aroma
- egy csipet só
Elkészítés:
- A sütőtökpürét, a tejet, a vizet, az aszalt áfonyát vagy mazsolát, a cukrot vagy mézet, a sütőtök fűszert, a vaníliát és a sót egy közepes lábosban alaposan keverd össze.
- Forrald fel közepes lángon, kevergetés mellett, majd add hozzá a zabot, majd vedd le a lángot alacsonyra.
- Gyakori kevergetés mellett főzd a kását, amíg a zab megpuhul, és az általatok kedvelt állagot eléri.
- A zabkását ezután tálald, és ha szükséges, ajd hozzá még egy kevés tejet a tálakban. Ekkor lehet még édesíteni ízlés szerint, tálalhatod pirított tökmaggal vagy dióval a tetején, vagy akár fahéjjal megszórt almaszeletekkel.
(Forrás: foodnetwork.co.uk)