Család

Szingli apák mutatják be, milyenek a mindennapjaik a gyerekkel

Ugyan kevesebben vannak, mint az egyedülálló anyák, de azért szép számmal akadnak olyan szingli férfiak, akik saját maguk nevelik a gyermekeiket. Az nlc most a TikTokról mutat olyan édesapákat, akik a mindennapjaikról mesélnek.
2023. November 05.
szingli apa
Fotó: Getty

Bár legtöbbször még mindig az anyák maradnak egyedül a gyerekeikkel, vagy legalábbis ők nevelik nagyobb részt a kicsiket, miután lezajlik egy válás, a statisztikák azt mutatják, hogy világszerte egyre több az olyan egyedülálló férfi, aki egy vagy több gyermeket nevel.

A Pew Research Center tízéves népszámlálási és amerikai közösségi felmérési adatainak elemzése szerint a kiskorú gyermekes háztartások rekordarányú 8 százalékát egyedülálló apa vezeti az Egyesült Államokban, szemben az 1960-as 1 százalékkal.

A számokból az is kitűnik, hogy az egyedülálló apás háztartások száma körülbelül kilencszeresére nőtt 1960 óta 2011-re, a kevesebb mint 300 000-ről több mint 2,6 millióra.

Külföldön egyébként egyre több férfi vállal egyedül gyermeket, a Facebookon létezik egy csoportjuk is, Single Fathers by Choice néven, amihez egyre többen csatlakoznak. A Guardian írt is egy apukáról, Joe Norton-ról, aki két fiút fogadott örökbe, és sokan osztják Luca Trapanese olasz egyedülálló apa fotóját is, aki adoptált egy egyhónapos Down-szindrómás babát.

Egyszerűen családot akart, és amikor találkozott Albával, akit 20 leendő szülő utasított el korábban, azonnal tudta, hogy ő az, akire várt.

Magyarországon ma hozzávetőleg 40 ezer édesapa neveli egyedül gyerekeit, az Egyszülős Központ egyik, korábbi beszámolója szerint Magyarországon az egyedül nevelő szülők mintegy 14 százaléka férfi.

Az egyedülálló apák problémáiról, érzéseiről azonban ritkán esik szó, ezért is jó, hogy a közösségi médiában egyre többet láthatunk erről az oldalról is. 

IDE KATTINTVA megnézheted az nlc összeállítását olyan szingli apákról, akik arról posztolnak a TikTokon, hogyan telnek a mindennapjaik a gyereknevelés, háztartás, munka háromszögében.