Család

Erre figyelj a szúnyogriasztás kapcsán, ha babát vársz vagy kisgyermeked van

Az elmúlt hetek fokozottabb esőzései miatt várhatóan hamarosan számíthatunk a szúnyogokra is. Mire figyeljünk, ha szúnyogriasztót használunk?
2023. Június 15.
szúnyogriasztót fúj
(Kép forrása: Getty Images)

„A sok eső után már várjuk a napsütést. A jobb idővel együtt azonban számíthatunk majd a szúnyogok megérkezésére is, mert a szabadon álló vízfelületekben hamar elszaporodnak a vérszívók lárvái, melyek ideális körülmények között 7-10 nap alatt rovarrá fejlődnek. Hogyan tudunk hatékonyan és biztonságosan védekezni majd ellenük?” – írja nemrégiben közzétett posztjában a kismarosi Málnalevél Patika, amiben a legfontosabb tudnivalókat is összegyűjtötték.

 

Mire figyeljünk a szúnyogok elleni védekezésnél? Ahogy a patika is kiemeli, a riasztószert mindig csak a használati utasítás szerint alkalmazzuk, és figyeljünk arra, hogy nyálkahártyára (szem, száj) ne kerüljön a készítményből.

A valóban hatásos hatóanyagok között a dietil-toluamidet (DEET), a pikaridint, az etil-butil-acetil-aminopropionátot (IR3535) és a citriodiolt említik, és felhívják a figyelmet arra, hogy tévhit, hogy a B-vitamin alkalmas lehet a vérszívók elriasztására.

A szúnyogriasztó szerek alkalmazásával kapcsolatban a kismamáknak azt tanácsolják a posztban, hogy kémiai riasztószereket vékony rétegben és csak a szükséges ideig és mennyiségben alkalmazzanak. A kisgyerekes szülőket pedig arra figyelmeztetik, hogy ha három hónaposnál fiatalabb a babájuk, lehetőleg ne használjanak kémiai riasztószereket, helyette a fizikai védelem ajánlott, például a megfelelő ruházat és a szúnyogháló.

A három év alatti gyerekeknél inkább a ruhára javasolt fújni a szúnyogriasztót, és célszerű figyelni arra is, hogy a szerből ne kerüljön a gyermek arcára és kezére, ahonnan a szemébe vagy a szájára juthat.

A posztban azt tanácsolják, hogy a különböző szereket is érdemes kiegészíteni fizikai védelmi módszerekkel, és felhívják a figyelmet arra, hogy ha már nincs szükség a kémiai riasztószer hatására, mossuk le a készítményt a bőrről!