Karácsonykor sokan sütnek sokféle finom süteményt, kekszet és készítenek más édességet. Ahogy azt az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglakozó Rizikometer Facebook-bejegyzésében írja, bár elvileg a legtöbb karácsonyi sütemény alapja fehér búzaliszt, az szinte minden esetben kicserélhető teljes kiőrlésű lisztre, hogy a finomságok egy kicsit egészségesebbek legyenek.
Így változtasd meg a receptet
A hasznos posztban megosztották, hogy ehhez milyen változtatás szükséges a receptúrákon.
A karácsonyi kekszekhez jó választásnak írják a teljes kiőrlésű búzalisztet és a tönkölylisztet is. A teljes kiőrlésű jól kezelhető, finom szerkezetű, enyhén diós aromájú tésztát ad, a teljes kiőrlésű tönkölyliszt pedig aromásabb és kissé keményebb tésztát. „Ahhoz, hogy az ilyen lisztekből készült kekszek ne legyenek nagyon kemények, érdemes 10-20 %-kal több folyadékot (vizet, tejet stb.) és valamivel több kelesztő vagy lazító anyagot (például élesztőt) adni a tésztához, és azt legalább egy órán át pihentetni” – javasolják.
Arra is érdemes továbbá figyelni, hogy a teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült tészta a magasabb sikértartalom miatt kevésbé nyújtható és nem olyan stabil – ezért kíméletesebben szabad gyúrni is.
Miben mások ezek a lisztek?
A bejegyzés szerint a teljes kiőrlésű liszt készítéséhez az egész gabonaszemet (a héjrészt és a csírát is) felhasználják. Így ez a liszt sok rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A tönkölyliszt több fehérjét, akár kétszer annyi ásványi anyagot (főleg vasat) és több glutént tartalmaz, a rosttartalma pedig nagyjából megegyezik a búzáéval.