Család

Tippek, ha beleragadt a sütitészta a tortaformába

Hogyan szedd ki egy darabban, ha beleragadt a sütőformába a tészta?
2025. Március 26.
(Kép formája: Getty Images)

(Kép formája: Getty Images)

Miért ragad bele a formába a piskóta?

Több oka is lehet, hogy miért ragadhat bele a tepsibe a piskóta a Real Simple szerint. llyen lehet például, ha a tortaformát nem kentük, liszteztük ki a sütés előtt. De beleragadhat a sütemény a formába akkor is, ha nem sült át teljesen a tészta – ezért is érdemes tűpróbát végezni. Szintén benne ragadhat a tepsiben a süti, ha nem hagyunk elég időt arra, hogy le tudjon hűlni. A meleg tortaformát tegyük egy rácsra, így a sütemény gyorsabban kihűl, különösen az alján, ahol a legvalószínűbb, hogy beleragad a formába.

Mi segíthet, ha beleragadt a formába a torta?

Próbád körbe vágni vajazókéssel a szélét. Nem éles kenőkéssel próbáld meg körbevágni a torta szélét, hogy elváljon a tepsi falától – ha sütés előtt kikented a formát, ez a trükk jó eséllyel segíteni fog. Ha nem jön ki, egy spatulával is próbálj körbe menni a széleken, és enyhén nyomd befelé is a spatulát az aljánál, hogy az aljat is elválaszd a formától.

Fordítsd meg. Tegyél egy nagy tányért a tortaforma tetejére, majd fordítsd fejjel lefelé a formát, úgy, hogy a tányér legyen az alján. Csapkodd meg néhányszor, majd óvatosan rázd meg a tepsit, hogy lassan elengedjen az oldalától a süti és kicsússzon. De elegendő lehet az is, ha a megfordítás után 10-15 percig hagyod állni, hogy lassan elengedjen és egy darabban kicsússzon.

 

Meleg konyharuha. Áztass egy konyharuhát melegvízbe, majd csavard ki belőle a felesleges vizet. Tekerd körbe a vele a tepsi alját, majd hagyd állni 15 percig, és vedd ki a formából a sütit.

Jegeld. Nem csak felmelegíteni próbálhatod a tortaformát, hanem hűteni is. Fordítsd fejjel lefelé a formát egy tányérral a tetején, majd tegyél rá egy tál jégkockát. Néhány percnyi hűtés után ki kell jönnie a tortának.

Emeld ki két villával. Ha egyik technika sem vált be, és vajkéssel és spatulával meglazítottad a tortát, szúrj két villát a süti két oldalára. Nyomd össze és lökd meg a tortát, hogy meglazítsd. Fordítsd ezután fejjel lefelé a formát, hogy kicsússzon a süti.

Csomagold be és fagyaszd le. Ha nagyon beragadt a süti a formába, csomagold be frissen tartó fóliába a tepsit, majd tedd a fagyasztóba pár órára (nagyjából hat órára). A hideg sütemény kisebb valószínűséggel esik szét, amikor elkezded kifeszíteni a formából. Vajkéssel vágd körbe, majd fordítsd a formát 45 fokos szögbe, úgy, hogy a pereme az egyik részén a pulton legyen. Finoman ütögesd meg, hogy kicsússzon a süti a formából.