A muffin viszonylag gyorsan elkészíthető sütemény, ami valószínűleg annak is köszönheti a népszerűségét, hogy rengeteg módon variálható. A Food Republic megosztott néhány nagyszerű tippet é trükköt, amivel még jobb muffint lehet készíteni – ezekből válogattunk.
Legyenek szobahőmérsékletűek a hozzávalók
A hideg hozzávalók csökkentik a muffintészta-hőmérsékletét, aminek negatív hatása lehet, illetve a összekeveréskor csomós lehet a tészta, amitől egyenletlenül sülhet meg a sütemény. Ha a vajat a tűzhelyen vagy mikróban melegítjük fel, nagyon megolvadhat, a túl puha vaj pedig nem tartja a levegőt, és nem lesz olyan levegős a tészta.
A legjobb tehát, ha előre, időben kivesszük a vajat és a tojást, de ha ezt elfelejtettük, a tojást tegyük öt percre egy tál meleg vízbe, a vajat pedig vágjuk kisebb darabokra, hogy gyorsabban felolvadjon.
Kerüljük a tészta túlkeverését
A muffin tésztáját érdemes kézzel összekeverni robotgép helyett, hogy ne legyen túl szilárd a textúrája. Ha túlkeverjük a tésztát, azzal kevesebb lehet benne a légbuborék, ami a puha, levegős állaghoz kell. Minél jobban összekeverjük a tésztát, annál homogénebb lesz, amitől a teteje magas és hegyes lehet sütés után és a textúrája rágós. Kézzel keverve jobban lehet szabályozni a tészta állagát.
Duplán ellenőrizzük a sütő hőmérsékletét
Ha túl meleg a sütő, a tésztában lévő víz túl hamar kigőzölöghet belőle, amitől hamar csúcsos lehet a muffin, egyenetlen lehet a teteje. A sütőt pedig azért kell elő is melegíteni, mert máskülönben a tészta külső része idő előtt megsül, és túl száraz, kéregszerű lehet, a közepe pedig lehetséges, hogy nem is sül meg teljesen.
Ne nyissuk ki túl korán a sütőajtót
A sütőajtó kinyitásával gyorsan csökken a belső hőmérséklet, amit érdemes elkerülni a fentebb említett okok miatt. Ha két tepsi muffint sütünk, a sütés nagyjából felénél vegyük ki a sütőből ezeket és akkor cseréljük, fordítsuk meg gyorsan a két tepsit.
Enyhén forgassuk lisztbe a tölteléket
A csokit, gyümölcsöt, magvakat óvatosan forgassuk meg egy kevés lisztben, mielőtt a tésztához adnánk, ez segíthet megelőzni, hogy lesüllyedjenek az aljára, és így egyenletesebben lehetnek a muffinokban.
Öblítsük le a fagyasztott gyümölcsöt
Ha fagyasztott gyümölcsöt teszünk a tésztába, először hideg vízzel öblítsük át, majd szárítsuk meg papírtörlőn. Ezután használhatjuk a lisztes trükköt is.
Egy tipp a még jobb textúrához
Tegyünk valami ropogósat a tészta tetejére a még jobb textúráért. Ilyen lehet, ha sütés előtt megszórjuk a tészta tetejét cukorral, a csokis és karamelles muffinoknál különleges lehet egy kevés só, vagy egy kis morzsát készíthetünk vajból, cukorból és lisztből, ami például a gyümölcsös és james muffinoknál működik nagyon jól.
Fújjuk be egy kevés olajjal a papírokat
A muffin sütés fontos része, hogy kibéleljük a tepsit muffin papírral is. Hogy megelőzzük, hogy a papír a tésztára tapadjon, sütés előtt fújjuk be enyhén olayspray-vel. Ennek hiányában egy olajba mártott papírtörlővel is kikenhetjük a papírokat.
Adagoljuk a tésztát
Egy fagyis kanál lehet a legjobb eszköz a muffin tésztájának kiadagolásához, hogy hasonló méretűek legyenek a kész sütemények.
Egy tipp, ha vannak száraz töltelékek a tésztában
Ha száraz tölteléket, csokit, gyümölcsöt, magvakat teszünk a muffinba, a lisztes trükk mellett érdemes lehet a muffin papírok aljába tenni egy kevés tésztát, amiben még nincsenek az extra töltelékek – ezt tegyük félre az elején –, ami még segít abban, hogy ne süllyedjenek ezek a sütik aljára.
Végezzünk tűpróbát
Ha a sütési idő lejártakor szép aranybarna a muffinok teteje – ha még nem, hagyjuk még bent egy kicsit –, végezzünk tűpróbát, hogy valóban átsültek-e. Ehhez a legjobb a fogpiszkáló, mert lehetséges, hogy a fémre kevésbé tapad rá a még nem teljesen átsült tészta.