Család

Tragédia az utcai ételtől: mi okozhatta anya és két gyermeke halálos mérgezését?

Borzasztó volt olvasni a héten annak a német családnak a tragédiájáról, akik utcai ételektől lettek rosszul és vesztették életüket. Még folyik a vizsgálat, de van néhány kórokozó, ami fokozottan gyanús ilyen esetben.
2025. November 15.

A hét szomorú történése, hogy egy Németországból, Hamburgból érkezett család három tagja – egy anya és két kisgyermeke – meghalt, miután állítólag utcai ételeket fogyasztottak Isztambul Ortaköy nevű turistanegyedében. A történet sokakat megrázott, és komoly élelmiszerbiztonsági vizsgálatok indultak.

A szóban forgó család kikapcsolódni érkezett Isztambulba kikapcsolódni. A szülők, a 6 éves fiú és a 3 éves kislány november 11-én a Boszporusz partján fekvő, turisták körében népszerű városrészben ettek többféle street foodból. A beszámolók szerint kagylót kóstoltak rizzsel, egy helyi különlegességet, kokoreçet (grillezett báránybelsőséget), leveseket és „kumpirt”, azaz töltött sült burgonyát fogyasztottak.

Nem sokkal ezután mindannyian rosszul lettek, hánytak. Kórházba vitték őket, kezelést kaptak, azután hazamehettek a hotelszobájukba, ám az állapotuk nem javult: az édesanya éjjel már eszméletlen állapotban találta a gyerekeket. Mentőt hívtak, és mindannyiukat ismét kórházba szállították. Bár az orvosok mindent megtettek, a két gyermek sajnos nem élte túl a kezelést, később pedig az anya is elhunyt, az apa jelenleg is intenzív osztályon van.

Még nem tudják, milyen kórokozó lehetett halálos

Az eset nyomán az isztambuli hatóságok azonnal vizsgálatot indítottak, hogy feltárják, pontosan mi okozhatta a tragédiát. Az étkezés helyszíneiről mintákat vettek, és négy személyt őrizetbe vettek az árusok és éttermek munkatársai közül – az egyik helyet be is zárták. Az, hogy pontosan melyik étel volt mérgező, és hogy baktériumról vagy vírusról van-e szó, még nem tisztázott.

street food

Illusztráció: Getty

A tragédia ráirányította a figyelmet arra, hogy az utcai ételek – különösen turisták által kedvelt helyeken – nem veszélytelenek. Bár a street food a világ sok táján vonzó, autentikus élményt kínál, a romlékony alapanyagok – például kagylók – komoly kockázatot rejthetnek, ha nem megfelelő körülmények között kezelik őket. Még népszerű helyeken is érdemes körültekintően választani, különösen olyan ételeknél, amelyek érzékenyek a szennyeződésre.

Számos olyan baktérium vagy mikrobaféle létezik ugyanis, amely étellel bejutva súlyos, akár halálos megbetegedést is okozhat, de csak néhány faj képes ilyen extrém, gyors lefolyásra.

A legveszélyesebb ételmérgezési okok

Valószínűleg az egyik legaggasztóbb fertőzés, ami gyorsan életveszélyessé válhat, a Vibrio vulnificus. Ez a baktérium sós vagy enyhén sós vízben él természetes módon, és leggyakrabban kagylókban (pl. osztriga) található meg.

Staphylococcus aureus: Ez a baktérium toxint tud termelni az ételben, és viszonylag rövid lappangási idővel okozhat hányást, görcsöket.

Botulizmus: Az egyik legkomolyabb méreg, mert a baktérium neurotoxinokat termel, amelyek bénulást, légzőizom-gondokat, akár halált is okozhatnak.

Listeria monocytogenes: Ez a baktérium hosszabb lappangási idővel is fertőzhet, és főleg olyan ételekben fordul elő, amelyek hűtést igényelnek (pl. lágy sajtok, felvágottak).

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb ételmérgezés nem halálos: az élelmiszer-betegségek többsége enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel jár, de kezelhető. Az olyan kórokozók, amelyek halálosak lehetnek, ritkán fordulnak elő, különösen az egészséges emberek körében.