Család

Változtak a CSOK és a falusi CSOK szabályai: több idő lesz a lakásfelújításra

Több könnyítést is bevezetett a most megjelent kormányrendelet a csok és falusi csok támogatásoknál.
2023. Május 13.
Pár képet tesz a nappali falára
Kép: Getty Images

Ahogy korábban mi is megírtuk, várható volt, hogy változnak egyes szabályok a családi otthonteremtési kedvezménynél. Így is lett, megjelent a kormányrendelet, lássuk, milyen változások lépnek életbe.

A Bank360 írta meg, hogy mind a CSOK-nál, mind a falusiCSOK-nál lehetőség van arra, hogy a támogatott személy a  határidő lejártát megelőzően egy alkalommal kérje a banktól a vállalt építési, korszerűsítési munkálatok vagy azok költségének megváltozása miatt a támogatási szerződés és a költségvetés módosítását.

Tovább minden igénylőre vonatkozik az a módosítás is, hogy korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő 1 évvel meghosszabbodik, a támogatási szerződés megkötésétől számított 3 évről 4-re nő. Tömörkény is felkerül a falusi CSOK településeinek listájára.

Adminisztrációs könnyítést is bevezettek a CSOK-nál: megszűnik a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Ráadásul a vállalkozás székhelyét akár utólag is be lehet jelenteni a támogatással megszerzett ingatlanba. Egyszerűsödnek továbbá az előírt bentlakás feltételei is. Ezen felül az eddigi 60 napról 90 napra hosszabbodik a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő is.