Család

Vegán sajtokat teszteltek: sok szennyező anyag és magas sótartalom

Sokan azért fogyasztanak vegán sajtokat, mert egészségesen akarnak élni. Egy vegán sajt tesztből most az derült ki, hogy nem biztos, hogy minden esetben egészségesebb a növényi alapú sajt, mint az állati eredetű.
2025. Január 29.

Sokan fogyasztanak rendszeresen vagy időnként vegán sajtokat: olyan sajtalternatívát, amely növényi alapú. Az okok különbözőek, vannak, akik környezettudatosságból, mások állatvédelmi szempontok miatt vagy egyszerűen azért, mert egészségesebben szeretnének élni.

olvasztott sajt

Kép: Getty Images

Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó ÖkoTest 12 vegán sajtalternatívát tesztelt, írja a Rizikóméter Facebook-posztjában. A tesztelt termékek közül:

háromban a megengedettnél nagyobb mennyiségben találtak esetlegesen rákkeltő aromás szénhidrogéneket, de még ennél is gyakoribb volt a telített szénhidrogének jelenléte.

Utóbbi azért problémás, mert felhalmozódhatnak a zsírszövetekben, a májban, a lépben és a nyirokcsomókban. A legtöbb vegán sajtalternatíva sótartalma is túlságosan magasnak bizonyult, miközben ezekben a termékekben eleve kevesebb fehérje és kalcium van, mint az állati eredetű sajtokban.