Sokan fogyasztanak rendszeresen vagy időnként vegán sajtokat: olyan sajtalternatívát, amely növényi alapú. Az okok különbözőek, vannak, akik környezettudatosságból, mások állatvédelmi szempontok miatt vagy egyszerűen azért, mert egészségesebben szeretnének élni.
![olvasztottsajt - Gyerekszoba olvasztott sajt](https://gyerekszoba.hu/uploads/2024/08/olvasztottsajt.jpg)
Kép: Getty Images
Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó ÖkoTest 12 vegán sajtalternatívát tesztelt, írja a Rizikóméter Facebook-posztjában. A tesztelt termékek közül:
háromban a megengedettnél nagyobb mennyiségben találtak esetlegesen rákkeltő aromás szénhidrogéneket, de még ennél is gyakoribb volt a telített szénhidrogének jelenléte.
Utóbbi azért problémás, mert felhalmozódhatnak a zsírszövetekben, a májban, a lépben és a nyirokcsomókban. A legtöbb vegán sajtalternatíva sótartalma is túlságosan magasnak bizonyult, miközben ezekben a termékekben eleve kevesebb fehérje és kalcium van, mint az állati eredetű sajtokban.