A gyümölcsök és zöldségek tárolásánál jó arra is figyelni, hogy milyen más termékek mellé tesszük ezeket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-pazarlás ellen küzdő, Maradék nélkül programja Facebook-oldalán osztott meg egy hasznos bejegyzést arról, hogy mire érdemes figyelni a hosszabb eltarthatóság érdekében. Jobb ugyanis, ha az etilén érzékeny és az etilént termelő zöldségek és gyümölcsök nem egymás mellett kapnak helyet.

(Kép forrása: Getty Images)
„Az etilén egy gáz halmazállapotú természetes növényi hormon, amely segíti a termények érését. Hasznos, ha gyorsítanánk az érési folyamatot – például egy banán mellett hamarabb megpuhul az avokádó – ugyanakkor az etilén érzékeny termények hamarabb romlásnak indulnak egy etilén termelő termény mellett” – írják a posztban, amiben példákat is hoztak ezekre, amiket tehát érdemes elkülönítve tárolni.
Etilén termelők például:
- alma,
- körte,
- banán,
- barackfajták,
- kivi,
- avokádó.
Etilén érzékenyek a legtöbb zöldség, és ide tartozik például:
- káposztafélék,
- sárgarépa,
- uborka,
- burgonya.
Vannak viszont olyan termények, amiket bármivel lehet együtt tárolni a bejegyzés szerint: ilyenek a bogyós gyümölcsök, a szőlő, az ananász és a paprika is.