Család

Zöldségek és gyümölcsök, amiket jobb nem együtt tárolni

A zöldségek és gyümölcsök tovább maradhatnak frissek, ha erre is figyelsz a tárolásuknál.
2025. Április 27.

A gyümölcsök és zöldségek tárolásánál jó arra is figyelni, hogy milyen más termékek mellé tesszük ezeket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer-pazarlás ellen küzdő, Maradék nélkül programja Facebook-oldalán osztott meg egy hasznos bejegyzést arról, hogy mire érdemes figyelni a hosszabb eltarthatóság érdekében. Jobb ugyanis, ha az etilén érzékeny és az etilént termelő zöldségek és gyümölcsök nem egymás mellett kapnak helyet.

zöldségek és gyümölcsök

(Kép forrása: Getty Images)

„Az etilén egy gáz halmazállapotú természetes növényi hormon, amely segíti a termények érését. Hasznos, ha gyorsítanánk az érési folyamatot – például egy banán mellett hamarabb megpuhul az avokádó – ugyanakkor az etilén érzékeny termények hamarabb romlásnak indulnak egy etilén termelő termény mellett” – írják a posztban, amiben példákat is hoztak ezekre, amiket tehát érdemes elkülönítve tárolni.

Etilén termelők például:

  • alma,
  • körte,
  • banán,
  • barackfajták,
  • kivi,
  • avokádó.

 

Etilén érzékenyek a legtöbb zöldség, és ide tartozik például:

  • káposztafélék,
  • sárgarépa,
  • uborka,
  • burgonya.

 

Vannak viszont olyan termények, amiket bármivel lehet együtt tárolni a bejegyzés szerint: ilyenek a bogyós gyümölcsök, a szőlő, az ananász és a paprika is.