Egyéb

70 százalékkal csökkenteni akarták a fizetését csak azért, mert babát várt

Allyson Felix futónő, akinek több érme van, mint Usain Boltnak, most a sportoló anyák jogaiért küzd. Mesélt traumatikus szüléséről és arról is, hogy diszkriminálta a nagy sportszergyártó márka csak azért, mert babát várt.
2022. Augusztus 19.
(kép: Getty Images)

Allyson Felix olimpia bajnok atléta, aki több érmet nyert, mint bármely más amerikai atléta, azt mondja, reméli, hogy 3 éves lánya felnőve “harcos lesz”.

Az atlétika sztárjának, Allyson Felixnek, akinek több érme van, mint bárki másnak az atlétikában, semmi oka nem volt arra, hogy a terhességével kapcsolatban aggódjon: nemcsak egészséges volt, de a világ egyik leggyorsabb embereként hihetetlen fizikai állapotban is volt.

Így aztán sokként érte, amikor a 32. terhességi héten súlyos preeklampsziát diagnosztizáltak nála, egy olyan állapotot, amelyet a terhesség alatti magas vérnyomás jellemez, és amely világszerte az anyai halálozás egyik vezető oka. Az Egyesült Államokban a fekete nők ötször nagyobb valószínűséggel halnak meg terhességi preeklampsziában, mint a fehér nők.

“Mivel profi sportoló vagyok, őszintén szólva természetesnek vettem, hogy egészséges vagyok” – mondta Felix a HuffPostnak. “Azt akartam és arra készültem, hogy egy gyönyörű, természetes szülésem lesz.”

A 32. héten bekövetkezett preeklampszia azonban felülírta a terveket: Felixnek sürgősségi császármetszése volt. Azt mondja, ez az élmény megtanította arra, hogy milyen fontos, ha tudsz támaszkodni valakire, aki kiáll érted és helyetted is beszél. Ez a valaki a férje volt, Kenneth Ferguson.

“A dolgok egyre rosszabbra fordultak. Bejött az orvos, és el kellett kezdenünk döntéseket hozni arról, hogy mit fogunk tenni. Kenneth volt az, akinek ki kellett állnia értünk. Nekem nem volt ehhez erőm.”

A felépüléséről így nyilatkozott: “Azt mondanám, hogy talán másfél évig tartott, amíg összeraktam magam és nagyjából olyan lettem, amilyen a szülés előtt voltam. De azt is megértettem, hogy nem kell pontosan ugyanolyannak lennem.”

Felix és lánya, Camryn élete első heteit az intenzív osztályon töltötte. “Amikor az intenzív osztályon voltunk, és még akkor is, amikor hazajöttünk, nem voltam biztos benne, hogy valaha vissza fogok-e térni az atlétikába. Azok a dolgok, amelyek egykor nagyon egyszerűek, nagyon könnyűek voltak számomra, akkor nagy kihívást jelentettek.”

Felix idővel rájött, hogy még mindig ugyanolyan versenyképes sportoló, de anyaként a motivációja megváltozott.  Nyolc hónappal a szülés után tért vissza a versenyzéshez, és a 2019-es katari atlétikai világbajnokságon aranyérmet nyert, amivel megelőzte Usain Bolt rekordját a világbajnoki aranyak számában. Emellett öt olimpián 11 olimpiai érmet szerzett.

Felix nemcsak bajnokként tért vissza Dohából, hanem az anyák és a sportolók szószólójaként is közéleti szerepet vállalt. A terhesség alatti halállal való találkozása arra ösztönözte, hogy felhívja a figyelmet az amerikai Kongresszuson a fekete nők halálozási arányáról, amely majdnem háromszorosa a fehér anyai halálozási aránynak.

A szponzorával, a Nike-val szemben is nyilvánosan állást foglalt, és a New York Times-ban közzétett véleménycikkében számolt be arról, hogy a vállalat 70%-kal csökkenteni akarta a fizetését abban a szerződésben, amelyet az anyává válása után próbált kialkudni. A cikkben a sportolók anyasági védelmét szorgalmazta, például azt, hogy a sportolók fizetése akkor is megmaradjon, ha a szülés körüli hónapokban megváltozik a teljesítményük.

Az atlétika sztárja áprilisban jelentette be, hogy 2022 júliusában az oregoni Eugene-ben megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokság után visszavonul, mert úgy érzi, kiteljesedett a sportban. Azt elismerte, hogy nem lesz könnyű 20 évnyi versenysport után váltani, de várja is, hogy vállalkozásában és érdekvédelmi munkájában teljesedjen ki.

Serena Williams nemrégiben megjelent Vogue publicisztikája amelyben bejelentette, hogy visszavonul a tenisztől, hogy a családja bővítésére koncentrálhasson, nagyon meghatotta Felixet és nagyra értékeli, hogy  Williams őszintén beszélt arról, hogy a férfiaknak nem kell ilyen módon választaniuk a család és a karrier között.

Amikor az atlétát arról kérdezték, hogy milyen támogatásra van szükségük a sportoló anyáknak a szülői szerepvállalás és a versenyzés között, Felix azonnal a gyermekfelügyeletet említette. Büszke arra, hogy része volt abban, hogy az idei atlétikai világbajnokságon ingyenes gyermekfelügyeletet biztosítottak a sportolók, edzők és más a sport körül dolgozók számára.

” Amikor elkezdtem a lányommal visszautazni a versenyekre, és egy 8 hónapos gyermekkel átrepülni a világot, és szállodáról szállodára járni, milyen kihívás volt ez, és milyen drága volt, hogy legyen egy támogató rendszer, ami ezt lehetővé teszi” – mondta Felix. “Úgy gondolom, hogy nagyon sok hihetetlen példát látunk olyan nőkről, akik életük legjobb teljesítményét nyújtják, miután anyává váltak” – mondta Felix, hozzátéve, hogy az ilyen történeteknek “normává” kellene válniuk. “De ehhez szükség van egy bizonyos szintű támogatásra” – tette hozzá, beleértve olyan dolgokat, amelyekért ő maga is harcolt, mint például az anyasági védelem a szponzorációs szerződésekben, illetve a versenyek alatti gyermekfelügyelet.

A munka és a magánélet egyensúlyáról Felix úgy fogalmazott, hogy “nincs egyensúly, próbálom integrálni. Számomra ez arról szól, hogy elhatározom, hogy a gyerekem mellett jelen leszek.”

Amikor a lánya visszatekint a szülei által hozott döntésekre – és áldozatokra -, Felix reméli, hogy Camrynt ez majd arra inspirálja, hogy “harcos legyen”.

“Mindannyiunknak vannak nehézségei, neki is lesznek. De a kérdés az, hogyan vészeljük át a vihart” – mondta Felix. “Nagyon szeretném, ha képes lenne kiállni azért, amit helyesnek érez, és legyen annyira magabiztos, hogy használja a hangját.”

A következő versenysportoló generációval kapcsolatban Felix abban bízik, hogy képesek lesznek gyermeket vállalni, “amikor a családjuk és a prioritásaik alapján eljön az ideje”. “Úgy éreztem, hogy minden érmet meg kell nyernem, mielőtt gondolhatnék a családalapításra” – mondta Felix. “Tudod, ez rengeteg munka, nagyon nehéz. De ha ez a szíved vágya, akkor mindkettőt meg tudod csinálni.”

(Cikk forrása: huffpost.com)