Egyéb

Autózik a baba

Minden, gyermekkel bővülő család számára emlékezetes, megható pillanat, amikor a párnapos kis újszülöttet szépen felöltöztetve a zárójelentéssel együtt kiadja a kórház, és megtesszük az első lépéseket a közös élet felé.
2008. Augusztus 07.

Ez az út általában autóval vagy taxival vezet hazafelé, hisz szeretnénk a szülés alatt kifáradt csöppséget mielőbb az otthon melegében üdvözölni. Ahhoz, hogy a kisbabát már az első utazás során is biztonságban tudjuk, még a születése előtt célszerű beszerezni az autósülést vagy a gépkocsiba rögzíthető mózeskosarat. Ez utóbbit szokás 0. csoport elnevezéssel illetni, hisz nem egy egyszerű mózesről van szó, hanem olyan speciális alkalmatosságról, amelyet az autó 3 pontos övével lehet rögzíteni a hátsó ülésre, és bele a babát pedig egy bekötő szettel, ami a kis hasán áthajtva kényelmesen, mégis biztonsággal rögzíti őt. A pici akár háton, akár hason is utazhat.

Ezt a különleges mózeskosarat, ha négyfunkciós babakocsik részeként vásároljuk meg, az autóból kivéve közvetlenül a vele azonos márkájú vázra lehet rögzíteni, és már sétálhatunk is. Ha csak önmagában, nem komplett szettben vesszük meg, kevésbé tudjuk kényelmesen, praktikusan kihasználni. Többféle autóba rögzíthető mózeskosár is található a gyártók kínálatában, ezeknek a négyfunkciós komplett modelleknek bizony nem igen van százezer forint alatt az ára. Így ha valaki nem tud, vagy nem akar ennyi pénzt áldozni rá, választhat a kiszemelt babakocsihoz illő, arra rögzíthető biztonsági autósülést is (ebből már számtalan típus és árfekvés létezik).

Ezt hordozóként is szokás emlegetni, de valójában ebben nem egyszerű szállítani, hordozni a babát. A babahordó néhány kilogrammjához hozzáadódik a csecsemő súlya, és máris erőpróbáló feladat hossztávon ebben cipelni a kicsit. A biztonsági babahordozót 0+ csoportba sorolják. Ebben a gyermekülésben az autóba téve hátrafelé néz a pici. Célszerű a hordozót a hátsó ülésre rögzíteni, azon belül is a vezető mögötti helyet tartják baleset szempontjából a legbiztonságosabbnak. Az anyósülésre csak végszükségben és mindenképpen csak kikapcsolható légzsák esetén tegyük a babát. A biztonságot növeli, és a bekötést megkönnyíti, ha előre rögzíthető bekötő talppal (base) rendelkezik az ülés, illetve véd a másodlagos visszacsapódás ellen, ha a hordozókar előrehajtható. Autós gyermekülés aljzat tartozéka a Graco Logico S ülésnek is, de más gyártók néha külön megvásárolható extraként kínálják.

A babahordozót vagy a base alapot az autó három pontos övével kell rögzíteni. A stabil bekötés lépései általában magán az ülés oldalán is fel vannak tüntetve, vagy ha nem, akkor a használati útmutatóból sajátítsuk el. Több gyártó például a Graco precíz és könnyű bekötési mechanizmust fejlesztett ki, aminek segítségével pár pillanat alatt rögzíthető az ülés, és ha a követjük az útmutatót, hibázni sem lehet.

A háttal rögzíthető biztonsági ülésbe születéstől 13 kilogrammos testsúlyig autóztathatjuk a gyermeket. Életkorban kifejezve egy, másféléves korig használható. Ugyanennek a korcsoportnak tervezték azt az autósülést, ami 0-18 kilogrammig használható és 0-I. csoportba szokás sorolni. Ezt is menetiránynak háttal kell stabilizálni az újszülöttnek és a néhány hónapos csecsemőnek, de a nagyobbnak, ha a lába behajlítva eléri az autó háttámláját, már menetirányba is lehet rögzíteni. Magát az ülést itt is a gépjármű hárompontos övével kell fixálni. Ebben az üléstípusban hosszú ideig utaztathatjuk a babát, stabilan beköthető az autóba, több fokozatban dönthető, akár menetiránynak háttal, akár szemben van rögzítve. Hátránya viszont, hogy akkor is általában az autóban van, ha nem használjuk, nagyobb a súlyuk is, mint a babahordozóknak és utazórendszerként sem tudnak működni, hisz ezek nem helyezhetők rá a babakocsira.

Autózik a baba

Vannak olyan autósülések is, amelybe a születéstől ugyan nem, de körülbelül 8 hónapos kortól – vagy ha a baba több mint 9 kilogramm súlyú – beültethetjük csemeténket. Ez az I. csoport, amit 18 kilogrammos testsúlyig, körülbelül 4 éves korig használható. Ezt már csak a menetiránnyal megegyezően lehet rögzíteni az autó 3 pontos biztonsági övével. Különböző övzáró csatok, reteszek segítik a minél stabilabb bekötést. Ezek az ülések minimum 2-3, de sok modell 7 fokozatban dönthető. Belső 5 pontos övvel lehet a kisgyermeket rögzíteni. Fontos, hogy minden egyes bekötésnél ellenőrizzük, nincs-e megcsavarodva az öv és igazítsuk a hosszát a pici ruházatához. Csak a kellően feszesre húzott öv nyújt biztonságot, és ez minden üléstípusnál igaz. Az öv magassága is állítható, követve a kicsi növekedését. Általában vastagon párnázott az ülés, és némelyik típusnál a fejtámasz külön is állítható.

Óvodás korú, 4 év körüli, 18 kilogramm súlyú gyermeknek, vagy ha egyszerűen már kinőtte az előző méretet, meg lehet vásárolni a hosszú éveket kiszolgáló háttámlás (vagy anélküli) ülésmagasítót. Ezek a II-III. csoportba tartoznak, 15-36 kilogrammig használhatók. A háttámlás modellek biztonságosabbak és kényelmesebbek, mint a háttámla nélküliek, hiszen az előbbiek egy esetleges oldal irányú ütközés esetén is óvják a fejet, míg az utóbbi esetben csak maga az autó fejtámlája véd, amennyit véd. Beépített fejtámla hiányában nem is használható az ülésmagasító. Nagyon praktikus viszont ez utóbbi, ha nem szállítunk rendszeresen vagy hosszú távon gyermeket, hisz a helyigénye kicsi. Ha mégis ezt választjuk, tegyük kényelmesebbé egy nyakpárnával és övpárnával.

A háttámlás modelleknél a gyermek növekedését követve mozgatható a fejtámla, így ideális védelmet biztosítva a kis kobaknak, és az övterelők segítségével mindig megfelelő magasságban tartva az autó 3 pontos biztonsági övét. A kényelmet szolgálja, hogy némelyik háttámlás ülésmagasító dönthető is egy fokozatban, illetve egyik-másik rögzíthető is az autóhoz, ezzel megakadályozva az ülés mozgását, felborulását, ha nincsen benne gyerek, vagy amikor éppen beszáll s kis tulajdonos. A legtöbb háttámlával rendelkező modell, a nagyobb gyermeknek átalakítható a háttámla leszerelésével sima ülésmagasítóvá.

A legfontosabb azonban, hogy mindig ültessük a gyermeket súlyának megfelelő ülésbe, még a legrövidebb úton is. A legdrágább csúcsmodell is csak akkor védi meg szemünk fényét egy esetleges sérüléstől, ha betartjuk a biztonsági előírásokat, és rendeltetésszerűen használjuk.

Lássuk tehát, milyen szabályok érvényesek az autósülés használatára!

Szabad

 • Kizárólag a gyermek súlyának és méretének, a legújabb szabványoknak megfelelő ülést használjunk!
 • Győződjünk meg arról, hogy az ülés kompatibilis-e az autónkkal, próbáljuk bele, mielőtt megvásároljuk.
 • Győződjünk meg róla minden egyes utazás alkalmával, hogy az ülés biztonságosan van-e rögzítve. Kövessük a használati utasításban leírtakat.
 • Amikor csak lehetséges, szállítsuk a gyermekeket az autó hátsó ülésén.
 • Ellenőrizzük és állítsuk be a szíjat minden egyes utazás előtt (igazítsuk a gyermek ruházatához).
 • Rendszeresen ellenőrizzük az ülést, van-e rajta bármilyen sérülés.

Tilos!

 • Ne helyezzük a gyermekülést a jobb első ülésre, ha ott légzsák van beszerelve.
 • Sohase vásároljunk használt autósülést (bármilyen olcsó is), mivel lehetnek hiányzó részei, illetve sérülései.
 • Ne használjuk az ülést, ha az autóval már egyszer baleset történt. Vásároljunk újat.
 • Ne szállítsuk a gyermeket a karunkban, és ne helyezzük a biztonsági övet mindkettőnk köré, mivel az ütközés esetén összenyomhatja a kicsit.
 • Ne alakítsuk át az ülést semmilyen módon sem, mivel ennek súlyos következményei lehetnek ütközés esetén.

Forrás: HáziPatika.com