Egyéb

Ezt kell tudnia a családoknak a rezsicsökkentés korlátozásáról – Részletek

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Németh Szilárd bejelentette a rezsicsökkentés korlátozásának részleteit.
2022. Július 21.

A korlátozásról szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben is, amely szerint a kormány a mostani rendelkezéseket negyedévente felülvizsgálja, először december 30-án – írja a 24.hu.

Augusztus 1-jétől így alakul a villamosenergia ára:

  • A 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh az ár.
  • Az éjszakai áram a fogyasztási korlátig 23,1 forint/kWh lesz, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Szintén augusztus 1-jétől a földgáz esetében a kedvezményes,102 forint/köbméteres tarifa 1729 köbméteres éves fogyasztásig, tehát havi 144 köbméterig marad, és e felett 747 forint/köbméter lesz az új lakossági ár.

A gáznál marad a nagycsaládos kedvezmény

Németh elmondta, hogy a földgáz esetében megmarad a nagycsaládos kedvezmény, illetve a társasházak esetében ha egy mérő van, és nyilatkozik a társasház, akkor albetétesenként felszorzódik a kedvezmény mértéke. A társasházaknak, illetve lakásszövetkezetnek a többletmennyiség igénybevételéhez a cég közleménye szerint az MVM Next honlapján elektronikus formában nyilatkozniuk kell mérési pontonként a lakások és az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról. Ha ez 2022. augusztus 15-éig beérkezik, augusztus 1-jétől kell figyelembe venni a kedvezményes mennyiséget, míg ezt követően a nyilatkozat benyújtását követő hónap 1-jétől.

A közlemény szerint minden mérővel rendelkező ügyfél megtalálhatja az éves elszámolási időszak alatti fogyasztását az éves elszámolószámlája 3. oldalán, vagy az online ügyfélszolgálati felületeken, illetve a mobilapplikációkban.

Az ügyfelek időarányosan jogosultak igénybe venni a kedvezményes mennyiségeket, aminek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz.

Forrás: 24.hu