Egyéb

Így spórolj az árammal, hogy kisebb legyen a rezsid

Hoztunk néhány kevésbé ismert spórolási tippet, amelyekkel csökkenthetitek a villamosenergia felhasználását otthon. Ha ezeket beépítitek a mindennapi rutinba, az a családi kassza mellett a környezetnek is jót tehet.
2022. Július 22.

Túl a jól ismert “kapcsoljuk le a lámpákat abban a helyiségben, ahol nem tartózkodunk” tanácson, a hagyományos villanykörték LED izzókra cserélése, és a ki/be kapcsolható elosztókábelek használata mellett számos kevésbé ismert spórolási tipp is létezik, amiket talán még te sem ismersz.

Tudd le a főzést egyben

Ha elektromos tűzhelyet használtok, érdemes megfontolni, hogy egyidejűleg főzöl meg több ételt is, és nagyobb kihasználtsággal működteted a készüléket. A tűzhely ugyanannyi áramot használ, függetlenül attól, hogy részben van tele/kihasználva, vagy teljesen, így a több dolog egyszerre megfőzésével csökkentheted a ráfordított energia mennyiségét. Sőt, így összességében időt is spórolhatsz magadnak.

Mindenre használd a megfelelő eszközt a konyhában

A mikrohullámú sütő energiatakarékosabb a kisebb mennyiségű ételek felmelegítésénél, mint az elektromos tűzhely. A vizet forrald fel a vízforralóval, és ha elkészült, öntsd át egy edénybe, és utána tedd a tűzhelyre. Csak annyi vizet használj, amennyire valóban szükséged van, mert az extra mennyiség forralása több időt és energiát igényel. Azokat az ételeket, amiket hosszabb idő alatt készülnek el, érdemes lehet kuktában főzni.

Apró, de hatékony főzési trükkök

Az elektromos tűzhelyet csak akkor kapcsold be, ha már valóban rá is tetted az edényeket. A főzőlap átmérőjének megfelelő edényt válassz, és ügyelj arra, hogy legyen tiszta, kiömlő ételmaradéktól mentes a főzési felület.

Az edényeket mindig fedd le főzéskor, így gyorsabban felmelegednek, felforrnak az ételek, és kevesebb energia szükséges, forrás után pedig vedd le alacsonyabbra, takarékra a hőfokot. Kapcsold le a tűzhelyet már néhány perccel azelőtt, hogy az étel teljesen elkészülne, mert ezután egy ideig még tovább fő az edényben. Ha sütsz valamit, inkább az üvegajtón keresztül nézz rá az ételre, akár egy zseblámba segítségével, ne az ajtót nyitogasd gyakran, mert úgy kiengeded a forró levegőt, és energiát pazarolsz.

Tippek az ételek hűtéséhez

Ha helyesen használod a hűtőt és a fagyasztót, hatékonyabb lesz a működése a készülékeknek, és energiát tudsz megtakarítani. Rendszeresen olvaszd le a hűtőt és a fagyasztót is, és állítsd be megfelelően a hőfokot (nem feltétlenül az a legjobb, ha a maximális fokozaton működnek a készülékek). Ügyelj arra, hogy legyen legalább egy 10 cm-es rés a hűtő háta és a fal között, hogy könnyebben távozzon a hő. A hűtőszekrényt érdemes úgy elhelyezni, hogy ne a fűtőtest és a tűzhely közelében legyen.

Fontos, hogy soha ne tegyél forró ételt közvetlenül a hűtőbe vagy a fagyasztóba, előtte hagyd kihűlni. Az hűtő- és a fagyasztóajtót ne tartsd nyitva huzamosabb ideig – gondold át, mit szeretnél kivenni, mielőtt kinyitod, illetve készíts oda mindent, amit be szeretnél pakolni.

Ne csak egy programot használj mosáshoz

A ruhák mosásakor nem feltétlenül kell mindent ugyanazon a programon, ugyanazon a hőfokon mosni: a Tudatos Vásárlók szerint a 40 °C számít a legkedveltebb mosóhőfoknak – pedig alacsonyabb hőfok választásával éves szinten akár 7-10 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni. A közepesen szennyezett ruháknál ugyanolyan hatékony lehet a 30 °C-on való mosás. Amikor nem indokolt a hosszú program, célszerűbb a rövidet választani, és elegendő lehet az alacsonyabb centrifuga fokozat is. Ha egy ruha nagyon koszos, foltos, mosás előtt áztasd be inkább, ne egy hosszú, magas mosási hőfokú programra dobd be azonnal a gépbe.

Asztali számítógép és laptop

A PCWorld készített egy összefoglalót arról, hogy mennyit fogyasztanak a számítógépek, játékkonzolok, és más elektronikai eszközök. Számításuk szerint egy hangszórókkal és nyomtatóval kiegészített átlagos asztali gép 200 Wh körül fogyaszt – ez 8 órás munkamenetekkel nagyjából 600 kWh energiát jelent évente. A laptopok fogyasztása általában 50-100 Wh – ez napi 8 órás használattal kb. 150-300 kWh értéket jelent. Készenléti üzemmódban a fogyasztás nagyjából a normál üzemmód egyharmadára csökken.

Ugyan a legtöbbek számára jól ismert tipp, hogy húzzuk ki a nem használt készülékeket, töltőket a konnektroból, illetve használjunk áramtalanítható elosztót. Azonban érdemes mégis megemlíteni ezt is, hiszen ahogy azt a PCWorld is írja, hogy habár jellemzően nem fogyasztanak túl sokat az eszközök kikapcsolt állapotban, de több készülékkel számolva már megfoghatunk némi pénzt. A megtakarítás mértéke természetesen nagyban függ az otthoni eszközparktól, de a 24.hu egy 2014-es kísérletében a szerző az éves spórolást 15 ezer forintra hozta ki az áramtalanítással.

Források: gobankingrates.comenergysavingtrust.org.uktudatosvasarlo.hupcworld.hu