Gyerek

4 blog, amit minden szülőnek érdemes lenne követni

A személyes írások mindig életszagúak és őszinték, így a grafomán blogger szülő sokakon segít, ha időről időre billentyűzetet ragad, és megosztja a többiekkel is, ami a szívét nyomja...
2015. Május 29.

Vagy épp világgá kürtöli sikerélményét, receptjeit, bevált nevelési módszereit, unaloműző tippjeit. Mi őket ajánljuk nektek jó szívvel a neten.

Kicsi a rakás – Élet öt gyerekkel Budapesten

Hol találod? kicsiarakas.cafeblog.hu

Hogyan lehet együtt élni öt gyerekkel (négy fiúval és egy lánnyal), és közben sikeresen menedzselni minden mást is? A családanya, Fonyó Barbara, aki történelem–egyiptológia szakot végzett, újságíróként dolgozott korábban, terápiának is használja az írást, ami ennyi gyerek mellett segít neki a felnőttek világához kapcsolódni. A tavaly augusztus óta vezetett blogban rengeteg tippet kaphatsz ahhoz, hogyan vásárolj be ésszerűen és gazdaságosan sok embernek, miként érdemes alakítani az ünnepeket, az ajándékozásokat, de az anyuka azt sem rejti véka alá, ha valamibe kicsit belefárad.

Az életszagú beszámolókat olvasva szinte a nagycsaláddal együtt lélegzel posztról posztra, és talán kedvet kapsz ahhoz is, hogy több gyermeket vállalj. Olykor nosztalgiázós, ismeretterjesztő és kulturális témájú bejegyzések is helyet kapnak, tágítva az olvasók világképét is. Naponta érdemes lesni, van-e valami újdonság itt!

+ A blogger vallomása:

„A blogírás számomra nem csupán hobbi. Egy családi történet, egy eseménysor megírása rávilágít olyan dolgokra, amelyeket az adott pillanatban esetleg nem láttam meg, rosszul értelmeztem, vagy helytelenül értékeltem. Írás közben sok minden a helyére kerül: a felismert összefüggések alapján próbálok úgy változtatni, alakítani magamon, hogy az az egész családom hasznára váljon.”

Rejtelmek

Hol találod? rejtelmek.wordpress.com

Az egykori építőmérnök, aki most anya és részmunkaidős blogírnok – ő fogalmaz így – briliáns, szarkasztikus-ironikus stílusban osztja meg a nagyérdeművel a mindennapok történéseit, amiből jócskán akad is, hiszen két és „fél” (a lap megjelenésekor már minden bizonnyal három) gyermek és egy Vanek nevű önérzetes vizsla mellett nála ismeretlen fogalom az unatkozás.

Őszinteségből nincs hiány itt sem, a fiatal anyuka ugyanúgy beszámol a konyhai kudarcokról is, mint azokról a kedves, szívmelengető gondolatairól, amelyek a házasságával és a gyermekneveléssel kapcsolatban merülnek fel. A gyerekszájas bejegyzések mindent visznek, ahogy a női szerepei közötti lavírozással kapcsolatos okfejtések is. A sok érzékeny, leginkább a gyermekeivel kapcsolatos, személyes téma miatt több posztot jelszó véd (a Facebookon), ezért érdemes felvenni a kapcsolatot Evelinnel, a szerzővel, ha ezekhez is szeretnénk hozzáférni. Megéri!+ Evelin az őszinteség erejéről: „Amikor három évvel ezelőtt elkezdtem a blogot, csak az motivált, hogy babanaplószerűen megörökítsem a gyerekeim fejlődését. Tényszerűen beszámoltam a kedvenc játékaikról, hogy mikor jött a foguk, melyek voltak az első szavaik. De valahogy ezeket is mindig a sajátos humorommal fűszereztem, leginkább a magam szórakoztatására, majd észrevettem, hogy ez másokat is szórakoztat, ismeretlenek olvasnak.

Sőt az anyukák elkezdték egymásnak ajánlani a blogot, terjesztették a bejegyzéseimet, hiszen egy kicsit mindenki magára ismert a történeteinket olvasva. Nem vagyok szuperanyu, bénán főzök, még egy oviszsákot sem vagyok képes megvarrni, mégis rengeteg pozitív visszajelzést kapok, hogy jól csinálom, őszintén, szeretetreméltóan. Olvasnak nagymamák, apukák, sőt elég sok gyerektelen olvasóm is van.”

Csupaszív

Hol találod? csupaszivmagazin.hu

Ha erre az oldalra kalandozol a világhálón, majd beleveted magad az olvasásba, egész biztosan neked is az lesz az első gondolatod, hogy ilyen szívmelengető honlapot, ilyen empatikus, ennyire betaláló írásokat régen láttál egy helyen. A szerző – a három (és „fél”) gyermekes Hanula Erika – azt vallja, hogy a szellemi táplálék, amit gyermekeinkre hagyunk, rendkívül nagy súllyal nyom a latban, és gyermekünkben mély nyomot hagy a viselkedésünk, ezért a tudatosság csak a javu(n)kra válhat. Írásai így egytől egyig (csupa)szívből jönnek, a pozitív gyermeknevelés jegyében.

+ Erika gondolatébresztője: „Mélyen hiszem azt, hogy minden anyában ott szunnyad az ősi tudás arról, hogyan bánjon a gyerekével. Talán nem is benne van, hanem valahol egy közös női tudástárban, ahol rengeteg ősünk élettapasztalata, gyakorlata, tudása halmozódott föl, nekünk pedig csak ki kell tárni hozzá a szívünket. Remélem, hogy az írásaimmal, gondolataimmal segíteni tudok az anyáknak, hogy megtalálják az utat ehhez a kincsestárhoz. Van, akinek ez könnyen megy, de sokaknak döcögősen – főleg nekik szeretnék segíteni. Szeretném a szívükbe súgni, hogy bízzanak magukban és az ősi tudásban.”

A napfény illata

Hol találod? anapfenyillata.cafeblog.hu

Elakadt a gyerek, miközben a bolygók neveit tanulta? Unatkozik az óvodai szünetben? Nem tudod, hogyan kösd le egy esős délutánon? Nem vásárolnád fel a fél hobbiboltot, de valamit alkotnál velük? Spórolós tippekre éhezel? Rácz Anikó, a folyton ötletelgető családanya szuper blogot vezet minderről, illetve ennél kicsit többről. Írásai, ötletei – hogy őt idézzük – apró boldogságmorzsák, amelyek megédesítik a mindennapokat, egyszerű, hétköznapi, mégis csodás dolgok: az élet apró örömei. Valahogy sosem fogy ki az ötletekből, receptjei pedig mindig olcsók, finomak, gyerekkompatibilisek. Egy szó mint száz, ezt is mentsd el a kedvencek közé, ha anyukaként nem akarsz lemaradni a jóról, és csupa bevált, akár nem túl nagy kézügyességet igénylő ötletet gyűjtenél!

+ Anikó random tippje, kedvcsinálónak:„A gyerekek nagyon szeretnek gyurmázni, ráadásul ez fejleszti is a finommotorikát, térérzékelést. A legegyszerűbb gyurmát otthon is elkészíthetitek a következő recept szerint: 300 gramm liszt, 2 deci víz, 300 gramm (finom) só, 2 teáskanál olaj. Ezeket egyszerűen összedolgozod, majd indulhat a móka! További házigyurma-receptötletek a blogon!”