Gyerek

9-ből 7 gyereket el lehet csalni

Magyarországon is megcsinálták a gyerekelcsalási kísérletet. Az eredmény megdöbbentő. Íme pár tipp, hogy tanítsd meg a kicsit, hogy megvédje magát!
2013. Október 02.

Ismét hallani olyan hírekről, miszerint gyerekekkel próbálnak kapcsolatba lépni ismeretlen, gyanús alakok akarnak, és esetleg felmerül annak is az esélye, hogy zaklathatják, elrabolhatják a kisebb, nagyobb gyerekeket.

Nagy port kavartak azok – a szerencsére csak kitalált – esetek 2013-ban, amelyek szerint kisgyerekeket próbált meg elcsalni egy nő iskolákból, játszóterekről. A rendőrség tájékoztatása szerint gyerekrablási kísérlet valójában nem történt, sőt utoljára 1995-ben regisztráltak tényleges gyerekrablást Magyarországon.

9-ből hét gyerek elment az idegennel

Az ügy nyomán a babaszoba.hu is beszámolt arról a brit kísérletről, amelyben egy nő – a szülők tudtával – megpróbált gyerekeket elcsalni egy játszótérről. Ugyanezt a kísérletet Budapesten is elvégezte az RTL II Forró nyomon című műsorának riportere. A kitalált szituációban különböző korú kisgyerekekhez ment oda, mondván, elveszett a kiskutyája és segítséget kért a kereséshez.

Az eredmény megdöbbentő: 9-ből 7 kisgyerek gondolkodás nélkül vele ment, öt alkalommal kevesebb, mint egy percre volt szüksége arra, hogy meggyőzze a kicsiket. A legkevesebb idő mindössze 18 (!) másodperc volt.

A kicsik vannak a legnagyobb veszélyben

Több óvoda és iskola is felhívja a figyelmet arra, hogy a gyerekeket fel kell készíteni az ilyen helyzetekre, egy esetleges támadásra.

Mint mondják, a kisebb gyerekek életkori sajátosságuknál fogva nehezebben tudják alkalmazni a szülőktől, pedagógusoktól tanult szabályokat. Sokkal célravezetőbb lehet esetükben a szabad, nem szabad fogalmának rögzítése, mely egy esetleges “éles” szituációban azonnal működésbe léphet, könnyen, gondolkodás nélkül. A szülőknek érdemes egységesen, határozott szabályt hozni a területen, hogy elmenni bárkivel, bárhová szigorúan csak szülői engedéllyel szabad.

Beszéljünk a gyerekeknek arról, hogy nem mindenki közeledik jó szándékkal a gyerekek felé. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebbek számára a mesékben megjelenő rossz külseje mindig csúnya, koszos, vagy szakadt, esetleg ápolatlan. Ritkán feltételezik az ápolt és kedves emberekről, hogy esetleg rosszat akarnak. És nem csak a bácsik lehetnek rosszak, a nénikkel is érdemes óvatosnak lenni.

Tanítsuk meg nemet mondani!

A gyerekek nehezen mondanak nemet egy felnőttel szemben, hiszen általában mindig a felnőttek mondják meg, hogy mit és hogyan kell tenniük. Gyakorolni kell velük a nemet mondást! Nem szabad magyarázkodni, visszakérdezni, kérdésekre válaszolni. Semmilyen módon ne bocsátkozzanak beszélgetésbe és ne engedjék magukat megérinteni!

A szakértők azt tanácsolják, hogy a szülők a kicsikkel egyezzenek meg egy titkos jelszóban (lehet kifejezés, vagy akár csak egy mozdulat), amelyet csak ők ismernek, illetve azok, akikben a gyerek megbízhat.

Legyen feltűnő!

A rendőrség szerint azok az emberek, akik illegálisan szeretnének gyerekekkel kapcsolatba lépni, minden esetben kerülik a feltűnést. Így ha a gyerekeket megtanítjuk arra, hogy hívhatják fel magukra a figyelmet, sokat tehetnek saját biztonságukért. Sikítsanak, kiabáljanak, fussanak el bátran! Fontos megtanítani nekik, hogy olyan helyre fussanak, ahol segítséget kaphatnak (ilyen lehet akár egy irodaház, bank, vagy üzlet is, ahol rendszerint van biztonsági személyzet).

Persze maguk a felnőttek is sokat tehetnek a gyerekek biztonságáért azzal, hogy figyelnek másokra, vagy épp megszólítják a gyanús idegent az óvoda környékén. Ha pedig bárki olyat észlel, hogy valaki rossz szándékkal közelít a gyerekekhez, azonnal hívja a rendőrséget.