Gyerek

A Crohn-betegek 15-20 százaléka gyerek

A Crohn-betegek 15-20 százaléka gyerek, a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával járó betegség gyors terjedése és kialakulása valamiféle civilizációs ártalomhoz köthető.
2018. Május 30.
A Crohn-betegek 15-20 százaléka gyerek

Ezt Miheller Pál, a Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense mondta az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, a szájtól a végbélig több szervet is érintő betegség kialakulásában az is szerepet játszhat, hogy a szülők túlzottan óvják gyerekeiket a kórokozóktól, amelyekre a szervezet, – amikor később találkozik velük -, kórosan reagál.

A Crohn-betegség hasmenéssel, hasi fájdalommal és fogyással jár, a fekélyes vastagbélgyulladás leggyakoribb tünete pedig a véres hasmenés. Utóbbit hamarabb tudják diagnosztizálni, mert ezzel hamarabb mennek az emberek orvoshoz – fűzte hozzá.

Ezek a betegségek teljesen nem gyógyíthatók, de kezeléssel megelőzhető a további szövődmények, például bélösszenövés, bélátfúródás kialakulása.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a diétával megvont tápanyagokra szüksége van a szervezetnek, ezért hosszú távon nem ajánlja. A vitaminok pótlására pedig különösen oda kell figyelni – tette hozzá -, mert a gyulladás sokszor a bélnek azon a részén keletkezik, amely a vitaminok felszívódásáért felelős.

Kapcsolódó cikkeink: