Gyerek

A gyermekorvosok rövidebb, de intenzívebb influenzajárványra számítanak

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a téli szünet ideje alatt csökkent az esetek száma, de a jövő héttől, amikor a gyermekek ismét közösségben lesznek, újra erőre kapnak a betegségek.
2024. Január 09.
influenzás kisfiú
(Kép forrása: Getty Images)

Az iskolai, óvodai időszak végén nagyon sok volt a magas lázzal, influenzaszerű tünetekkel jelentkező beteg gyermek – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a téli szünet idején csökkent az esetek száma, de a jövő héttől, amikor a gyermekek ismét közösségben lesznek, újra erőre kapnak a betegségek, írja az Infostart.

Elmondta, hogy minden előrejelzés arra utal, hogy hogy idén rövidebb időtartamban, de magasabb esetszámmal fog megjelenni az influenza.

Erre utalnak a decemberi adatok, és az is, hogy a mostani, viszonylag enyhe idő nagyon kedvez a vírusok terjedésének.

Az influenza és a koronavírus elkülönítése kapcsán Havasi Katalin elmondta, ma már nemigen lehet különbséget tenni a kettő között. Mindkét megbetegedés magas lázzal, rossz közérzettel jár, és szövődményként felléphet tüdőgyulladás, középfülgyulladás, mindkettő felülfertőződhet baktériumokkal, ami további betegségekhez vezet. Teszteléssel lehet elkülöníteni a két megbetegedést.

Hasonló kezelést igényel mindkét betegség: szigorú pihenést, bő folyadékot, vitaminokat, gyümölcsöket és lázcsillapítást.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a védőoltás kapcsán hangsúlyozta, hogy ez az utolsó időszak, amikor még érdemes beadatni a gyermekeknek az influenza elleni védőoltást.