Gyerek

A háromgyerekes anyák a legstresszesebbek

Egy 2013-as kutatás szerint azok az édesanyák a legfeszültebbek és -kimerültebbek, akiknek három gyerekük van. Négy gyereknél furcsa mód már csökken a stressz.
2018. November 01.
A háromgyerekes anyák a legstresszesebbek

A kutatásban 7164 amerikai édesanya vett részt és a Today magazinban lehozott eredmények alapján azok voltak a legstresszesebbek, akiknek nem egy, kettő vagy több, hanem három gyermekük volt. Dr. Janet Taylor pszichiáter a lapnak elmondta, miért kevésbé feszültek az anyukák miután életet adtak a negyedik gyereküknek.”Egyszerűen már nincs hely a nő agyában a tökéletességre törekvésre, ha négy vagy több csemetéje van” – magyarázza. “Minél több gyereked van, annál magabiztosabb vagy szülőként” – teszi hozzá. “Muszáj egy csomó mindent elengedned, a végén pedig már attól is boldog vagy, hogy időben beért minden gyerek a suliba, oviba.”

Jill Smokler a Scarymommy.com alapítója a kutatás kapcsán megosztotta a saját tapasztalatait arról, mit érzett, mikor megszületett a harmadik gyermeke. “Egygyerekesből kétgyerekes anyává válni nekem meg sem kottyant” – emlékezett vissza Smokler. “Viszont, amikor megszületett a harmadik gyerekem, minden a feje tetejére állt. Úgy éreztem, kicsúszott a kezemből az irányítás,egy olyan egyszerű hétköznapi tevékenység, mint átmenni a zebrán óriási kihívás lett, hiszen fizikailag képtelen voltam három gyerek kezét egyszerre fogni. Iszonyatosan sokat stresszeltem.”

Mikor a kutatásban az édesanyákat arra kérték, hogy a stressz-szintjüket 10-es skálán határozzák meg, az összesített átlageredmény 8.5 lett. Az anyukák 46%-a beismerte, hogy a férjük tulajdonképpen jobban stresszelte őket, mint a gyerekeik. Ezen túl 60% mondta, hogy a lányaik miatt jobban aggódtak, mint a fiaik miatt, és ugyanennyien állították, hogy a leginkább az teszi feszültté őket, hogy egyszerűen mindenhonnan elkésnek.

Kapcsolódó cikkek: