Gyerek

A járvány miatt online is beírathatók a gyerekek az általános iskolákba

Azoknak a családoknak, akik nem tudják elektronikus úton megoldani a beiratkozást, személyes ügyintézésre is van lehetőségük, figyelembe véve a járványügyi előírásokat.
2020. Április 08.
Online is beírathatók a gyerekek az általános iskolákba (fotó: Getty Images)

Ezen a héten megkezdődött az általános iskolai beiratkozás, azonban a koronavírus-járvány miatt minden intézhető online is, akik ezt nem tudják megoldani, nekik személyes ügyintézésre is van lehetőségük.

A lakóhely szerinti körzetes iskola mindenkit automatikusan felvesz, aki nem jelzi, hogy másik intézményt választott – közölte a Klebelsberg Központ a Magyar Nemzettel.

Május közepéig eldől, hogy ki hol kezdi az első osztályt, országosan 80-100 ezer családban lesz elsős gyermek szeptembertől. Az Oktatási Hivatal március 1-jéig már értesítette a kötelező felvételt biztosító iskolák fenntartóit, és elérhetővé tette számukra a szeptembertől tankötelessé váló gyermekek adatait.

A Klebelsberg Központ arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy elég lesz a tanév első napján bemutatni a jogviszony létesítéséhez szükséges dokumentumokat. Ha a szülők úgy döntenek, akkor feltölthetik az iratokat online, a KRÉTA rendszerbe. A felületet ide kattintva lehet elérni.

A beiratkozás kétlépcsős: április 24-ig az első szakaszban a körzettel nem rendelkező iskolákba lehet jelentkezni, ezek jellemzően alapítványi, magán- és egyházi fenntartásúak.

A második lépcsőben, április 28-ától május 5-éig minden olyan gyermek automatikusan bekerül a lakóhelye szerinti körzetes általános iskolába, akit az első szakaszban nem vettek fel máshova. Ebben az időszakban kell jelezni, ha valaki olyan intézményt választott, amelynek egyébként van körzete, de lakóhelye szerint a gyermek nem oda tartozik –  írja a 24.hu a Magyar Nemzet cikke nyomán.

Forrás: 24.hu