Gyerek

A rossz állás már a negyvenes éveinkre tönkreteheti az egészségünket

A 20-as éveink végén és 30-as éveink elején tapasztalt munkahelyi elégedettség egy friss kutatás szerint összefügg a kora 40-es éveink általános egészségi állapotával.
2016. Augusztus 25.

Annak ellenére, hogy a munkahelyi elégedettség bizonyos mértékben a fizikai egészségi állapotot is befolyásolja, hatása különösen a mentális egészségre nézve bizonyul erősnek.

„Kiderült, hogy a munkahelyi elégedettség kumulatív hatást gyakorol az egészségünkre, ami a negyvenes éveink elején jelenik meg” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Jonathan Dirlam, az Ohiói Állami Egyetem szociológusa.

Az állással kapcsolatos érzések az emberek mentális egészségére gyakorolta a legnagyobb hatást. A korai pályafutásuk alatt végig alacsony munkahelyi elégedettséggel rendelkezők csoportjába tartozó emberek mind az öt vizsgált mentális egészségügyi területen alacsonyabb pontszámot értek el. Ezek a személyek a depresszió, az alvászavarok és a szélsőséges aggodalom magasabb szintjéről számoltak be, és nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták őket érzelmi rendellenességekkel, illetve alacsonyabb pontszámot értek el az általános mentális egészséget vizsgáló teszten.

Azok, akiknek a munkahelyi elégedettsége magasabban indult, de korai pályafutása alatt lecsökkent, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak alvászavarokat és szélsőséges aggodalmat, valamint értek el rosszabb eredményt az általános mentális egészséget vizsgáló teszten, mint azok a személyek, akiknek munkahelyi elégedettsége tartósan magas maradt. A depresszióval kapcsolatos pontszámukra azonban ez nem gyakorolt hatást, ahogyan az érzelmi rendellenességekkel való diagnosztizálás valószínűségére sem.

Azon személyek esetében, akik munkahelyi elégedettségi pontszáma a korai pályafutásuk alatt folyamatosan emelkedett, az összehasonlításban nem mutattak ki semmilyen egészségügyi panaszt.

Forrás: Medipress