Az iskolakezdésre való ráhangolódásnak az is része, hogy a nyáron összecsúszó étkezéseket szeptemberre szépen szétválasztjuk: reggelizzen, tízóraizzon, ebédeljen, uzsonnázzon, vacsorázzon a gyerek – hívta fel a szülők figyelmét Antal Emese dietetikus az Inforádiónak adott nyilatkozatában. A visszaállítás legyen fokozatos.
Milyen a jó tízórai?
A magnéziumban gazdag ételek segíthetik csökkenteni a szorongást a gyerekekben – érdemes odarakni ezek közül valamit a tízórais dobozba: kesudió, tökmag, napraforgómag, dió, mandula, teljes kiőrlésű gabonából készült étel, banán, avokádó (készíthetünk belőle krémet), tonhal. Fontos tudni, hogy a B6-vitamin segíti a magnézium felszívódását. (Tejtermékekben, húsban, zöldségfélékben, tojássárgájában is megtalálható.)
Mindenképp olyan tízórait csomagoljunk a gyereknek, amit szeret. Az erőltetésnek semmi értelme.
Antal Emese szerint a tízórai készítésnél ezekkel az összetevőkkel érdemes operálni:
Kapcsolódó anyagok: