Gyerek

Akár terméketlenséget is okozhatnak a veszélyes játékok

Fulladás-, szemsérülésveszély, illetve tartós egészségkárosodás kockázata miatt 48 terméket elmarasztalt a fogyasztóvédelem. Összesen 81 játékot vizsgált a hatóság.
2016. Március 08.

A legtöbb kifogásolt játék (29 termék) a babák és más PVC alapanyagú játékok közül került ki, melyekben a tiltott ftalát jelenléte okozhat komoly kockázatot. Annak dacára, hogy egyes ftalátok használata tiltott a gyermekjátékokban, a műanyagok puhítása céljából sok esetben mégis felhasználják.

A veszélyes vegyületek kioldódhatnak a játékból, ha a gyerek a szájába veszi. Ami azért nagyon veszélyes, mert a veszélyes ftalátok súlyosan károsíthatják az egészséget, akár terméketlenséget is okozhatnak.

Ha szeretnéd pontosan tudni, mely játékok akadtak fenn az NFH rostáján, akkor ebben a letölthető pdf-ben ellenőrizheted.

Videó a vizsgálatról:

Játék típusok és veszélyek

Mágneses játékok

A szakemberek ezeknél azt vizsgálják, hogy a mágnesek vagy azok darabjai könnyen leválnak-e, továbbá mekkora mágneses erővel bírnak. Sajnos ha a gyerek lenyeli a mágneseket, két erős mágnes a belekbe jutva úgy összetapadhat, hogy a belek elzáródhatnak, perforálhatnak.

A vizsgálat során 5 játéknál merült fel ilyen probléma.

Játék babakocsik

A biztonságos babakocsi nem csukódhat össze a gyerkőc alatt, nem szorulhat be a keze. Összesen 4 esetben merült fel biztonsági hiányosság, 3-ban súlyos kockázat.

Hangot kibocsátó játékok

Halláskárosodást okozhat a túl nagy hangerő, ha a gyerek a füléhez közel tartja a játékot. 5 termék volt kifogásolható emiatt.

Lövedékes játékok

Ezeknél a kilövés energiájára összpontosítottak a szakértők, valamint a tapadókorongos típusnál arra, hogy milyen könnyen húzható le a szárról. Előbbi esetben szemsérülés kockázata áll fenn, utóbbinál a fulladás veszélye. Ezen vizsgálatban 6 ilyen típusú termék bukott meg a biztonsági vizsgán.

Mivel a kínálat folyamatosan megújul, újabb és újabb termékek bukkannak fel gyors egymásutánban, rengeteg veszélyes játék nyüzsög a játékboltok polcain. Ezért a szülőknek is hatalmas a felelőssége, hogy megfelelően tájékozódjanak, milyen biztonsági szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor játékot vásárolnak gyermeküknek.

Forrás: NFH