Gyerek

Amit a bolhacsípésről tudnod kell

Habár kétségtelenül nagyobb a bolha előfordulás azokban a háztartásokban, ahol háziállatok vannak, nem csak kedvenceik hozhatják haza a kellemetlen rovarokat.
2016. Augusztus 10.

A bolhák 1–4 mm nagyságú sötétbarna, szárnyatlan rovarok. Testük oldalról lapított, fejük kicsi, szájszerveik szúrásra és vérszívásra módosultak. Szívókájukat a felső állkapocs és a felső ajak alkotja, az alsó állkapocs pedig késszerű és a bőr átvágására szolgál. A hátsó pár lábuk erőteljes ugróláb, a testmérethez képest hatalmas ugrásokat tesz lehetővé. A világon mintegy 2000 faj ismert, ebből a Magyarországon 1992-ig 82 fajt írtak le.

Az emberbolha vöröses vagy sötétbarna, csaknem fekete színű és 0,2–0,4 cm hosszú. Fejének oldaláról hiányzik a többi bolhára jellemző, kemény kitines fogakból álló „fésű”, szeme aránylag nagy, lábai pedig erősen sörtézettek. Akár 35 centiméter távolra és 20 centiméter magasra is képes ugrani, tehát százszor akkora távolságra, mint a saját testhosszúsága.

Milyen a bolhacsípés?

Az emberek jellemzően másodlagos áldozatai a bolháknak, ugyanis nem vagyunk nekik kellemes hordozók. Leginkább a kiéhezett, kifejlődött, felnőtt bolhák célpontjai az emberek, hisz szívesebben szívják az állatok vérét. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a legtöbb esetben a bolhacsípés nem több, mint néhány napig tartó, kellemetlen viszkető érzés.

Pici piros pöttyök jelzik ezek helyét, nagyjából gombostűfejnyi nagyságúak. Egyes megfigyelések szerint a bolhák jellemzően alvás közben támadnak, de mivel kevés az embert szándékosan csípő bolha Magyarországon, a bolhacsípés könnyen felismerhető. A bolha minden esetben boka környéken csíp, legfeljebb a comb magasságáig. Ha a testünk egyéb területein is felfedezünk csípéseket, erős lehet a gyanúnk, hogy nem bolha, hanem poloska a bűnös.

Bolhacsípés tünetei

Szerencsére az emberek többsége nem allergiás a bolhacsípésre, így az esetek döntő hányadában egy pár napos kellemetlenségről beszélünk csupán. Az is kijelenthető, hogy a bolhák nem hordozói modern betegségeknek és habár világszerte előfordulnak, a civilizált államokban az emberbolha már ritka.

Azok a bolhák viszont, akik embert és állatot is egyaránt szívnak, szélsőséges esetben terjeszthetnek komolyabb fertőzéseket is. Összességében a bolhacsípésnek két komolyabb veszélyforrása lehet, a csípés által kiváltott allergiás reakció, valamint a csípés elvakarásának, vagy a fertőzött bolhának köszönhetően kialakuló fertőzés. Ám ha időben észleljük a csípést, megelőzhető a nagy baj.

Bolhacsípés kezelése

Bármekkora lelkierő is kell hozzá, a legfontosabb, hogy ne vakarjuk a bolhacsípést, azzal ugyanis további fertőzések is kialakulhatnak. A csípés kezelésére szerencsére számos, gyógyszertárban is könnyen kapható készítmény, enyhítő krém is beszerezhető, de van aki a teafa olajra, kortizonra, vagy az ecetre esküszik.

(VIA)