Gyerek

Az alsós tanítók is oktathatnak mostantól felsősöket, az óvónőknek elég a középfokú képzettség

Az óvodákban és az iskolákban is alapvető változások várhatók.
2024. Január 13.
iskola
Illusztráció: Getty

Több változás is történt a tanárok és az óvodapedagógusok foglalkoztatásának szabályaiban az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény 2024. január 2-ától hatályos végrehajtási rendelete miatt – írja a Népszava. A tanítók már az általános iskola végéig, vagyis egészen 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra.

A változtatás okaival kapcsolatban keresték a köznevelésért felelős Belügyminisztériumot, de válaszukban csak annyit írtak a lapnak, hogy a tanítók eddig is jogszerűen taníthattak az 5. és a 6. évfolyamokon, az új szabályozás csak kibővítette ezt a lehetőséget. A 2023. december 31-éig érvényes rendelet valóban lehetőséget adott erre, ugyanakkor abban az is szerepelt, hogy felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak “a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító taníthat. Az új szabályozásban ilyen feltétel már nem szerepel.

Változtak az óvodapedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges végzettségi követelmények is. A hatályos rendelet szerint ebben a munkakörben már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni. A kormány ezzel az új, technikumokban és szakképző iskolákban elvégezhető öt-, illetve felnőttek esetében kétéves képzéssel enyhítene az óvónőhiányon – vélelmezi a Népszava.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke is úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a tanítók foglalkoztatásának “kibővítése” semmilyen más célt nem szolgálhat, minthogy elfedjék az általános iskolák felső tagozatain a szakos tanárok hiányát. – Nem mellesleg a tanítók azért választották ezt a szakmát, mert ők az alsósokkal szeretnek és tudnak foglalkozni – tette hozzá Gosztonyi Gábor.