Gyerek

Az anyák a legjobb munkaerők

Megszületett a kisbabád, és ezzel új fejezet nyílt az életedben. Ahelyett, hogy tiszta lappal indulnál neki az új kihívásoknak, vigyél magaddal egy kis útravalót az irodából! A karriered egyengetéséhez szükséges készségek a pici mellett is kapóra jönnek.
2014. Május 01.

Éppen kezdett beindulni a karriered, éppen feljebb léptél a ranglétrán, amikor bekopogott a gólya? Mielőtt elmerülnél a babakönyvek világában, és az agyad hátsó zugaiba száműznéd az irodában tanultakat, próbáld meg az új élethelyzetben is hasznát venni a benned lakozó üzletasszonynak. Így két legyet üthetsz egy csapásra – nem esel ki a ritmusból, és nem csapnak össze a fejed felett a hullámok a gyerekszoba küszöbén!

Tárgyalás

Mire használtad eddig? Te voltál a tárgyalók sztárja, az ujjad köré csavartad a leendő ügyfeleket, és remek üzleteket kötöttél a cégnek.

Így használd most! Kis túlzással szinte minden munkahelyen elvárás a jó tárgyalókészség, a kompromisszumoknak pedig otthon is hasznát veheted egy-egy kényes helyzetben. Akár a pároddal, akár az anyósoddal támad nézeteltérésetek, üljetek le, és egy kávé mellett keressétek meg a közös nevezőt. Így elejét veheted a nagy családi vitáknak, és neked sem kell magadba fojtanod a problémáidat.

Az anyák a legjobb munkaerők

Időbeosztás

Mire használtad eddig? Sikeres tárgyalásról rohanás egy üzleti ebédre, határidős feladatok letudva, vacsora az asztalon – valahogy mindig sikerült 25 órát sűrítened egy napba, még úgy is, hogy egyetlen üres sor sem volt a naptáradban.

Így használd most! A rendszeresség mindkettőtök életében fontos szerepet játszik, a pici számára elengedhetetlen, és te is könnyebben kelsz ki az ágyból, ha már ébredéskor tudod, nagyjából mire számíthatsz aznap. Persze ne hidd, hogy minden terv szerint működik majd! Általában azoknak a kismamáknak gyűlik meg a bajuk az “új élettel”, akik a pici érkezése előtt percről percre beosztották az idejüket, őket ugyanis minden váratlan dolog kizökkentheti. Felejtsd el a szigorú napirendet, és a tervezés mellett barátkozz meg a kiszámíthatatlanság gondolatával! Elvégre gyereket nevelsz, nem robotot.

Kommunikáció

Mire használtad eddig? Szimpla információátadásra, legyen az munkahelyi értekezlet, üzleti vacsora vagy éppen egy hosszúra nyúlt telefonos konferenciabeszélgetés.

Így használd most! A munkahelyen sokkal könnyebb kordában tartani az érzelmeidet, mint otthon, pedig fontos, hogy nyíltan, bűntudat nélkül beszélhess arról, mi nyomja éppen a lelkedet. Úgy érzed, a párod nem veszi ki a részét a gyerekkel kapcsolatos feladatokból? Egy ebéd vagy vacsora mellett mondd el neki, hogy úgy érzed, túl sok minden nyomja a válladat, mert ha nem szólsz, előfordulhat, hogy elkerüli a figyelmét, milyen fáradt vagy valójában. A beszélgetés végén add át neki is a szót, mert nem csak beszélni, hallgatni is tudni kell!

Problémamegoldás

Mire használtad eddig? A halaszthatatlan, sürgősen megoldandó feladatokat az utolsó percben is rád bízhatta a főnököd, mert tudta, hogy te mindig kézben tartod a dolgokat, és nem ismersz lehetetlent.

Így használd most! A pici keservesen sír, és a kiságy mellett úgy érzed, legszívesebben te is rázendítenél? Ne hagyd, hogy az érzelmeid felülkerekedjenek a józan eszeden! Ha kimerült vagy, sokkal könnyebben pánikba esel, holott erre semmi szükség, csak vegyél nagy levegőt, és gondold végig, mi baja lehet – meglátod, nem is olyan reménytelen a helyzet! Ha pedig végképp úgy érzed, kilátástalan a helyzet, emlékezz rá, hogy sosem szégyen segítséget kérni.

Csapatjáték

Mire használtad eddig? A kollégáiddal teljes volt az összhang, ha kellett, kihúztátok egymást a bajból, és úgy osztottátok meg a feladatokat, hogy mindenki a lehető legtöbbet adhassa hozzá saját tudásából.

Így használd most! Ha egy csapat tagja vagy, nemcsak a munkán, a felelősségen is osztoztok. A szülőség nyelvére fordítva ez annyit tesz, hogy a pároddal bátran “kihasználhatjátok” egymás erősségeit. Ő szívesen összeüt valami finomat a konyhában, te pedig imádod a hosszú sétákat? Kész is a tökéletes megoldás! Mire hazaérsz a picivel a friss levegőről, az asztalon vár majd titeket a finom vacsora – így mindenki kiveheti a részét a gyereknevelésből, mégsem kell végigszenvednetek a számotokra terhes feladatokat.

Forrás: Kismama magazin