Gyerek

Belement valami a szemembe!

Ez a gyerekeknél elég gyakran megtörténik. A legtöbbször magától kijön a kis piszok vagy porszem, ha mégsem, irány az orvos. Előtte azonban érdemes kipróbálni néhány otthoni praktikát!
2013. Április 11.

1. Bele kell nézni!

Alapos kézmosás után állj a gyerek háta mögé, úgy, hogy jól érje a fény a gyerek arcát. A mutató- és hüvelykujjaddal nyisd szét a szemhéjait, kérd meg arra, hogy nézzen fel és le. Gyakran előfordul, hogy hiába a fájdalom, valójában nincs is benne semmi, mert azonnal kimossa a könny, ám még megmarad egy ideig az érzékenység. Ilyenkor kérd meg, hogy feküdjön le, tegyél egy nedves vattakorongot a szemére (hogy ne tudja nyitogatni és piszkálni), és egy negyed-fél óra múlva nézzétek meg újra. Ha akkor se látsz benne semmit, akkor szinte biztos, hogy nincs is benne – ám ha egy-két óra múlva is fájlalja, irány a szemészet.

2. Mosd ki!

Ha a szemébe került tárgy a szeme fehérjén található, mosd ki egy kis vízzel. A gyereket fektesd oldalra, úgy, hogy a sérült szem legyen alul, tegyél egy törülközőt a feje és a válla alá, és önts lassan egy kis pohár vizet az orrnyergére. Ez végigfolyik majd a szemén, és remélhetőleg magával viszi az zavaró idegen testet is.

3. Emeld ki!

Ha a víz nem segített, ám a szeme fehérjén jól látható az idegen test, megpróbálhatod kivenni. Természetesen nem kézzel! Vizezd be egy tiszta anyagdarabnak a sarkát, és érintsd hozzá a kicsi piszokhoz. Nagy valószínűséggel hozzá fog ragadni, és könnyen kiemelheted.

Mit ne tegyél?

  • Ne nyúlj kézzel a gyerek szemébe! Ezzel csak mélyebbre tolod az idegen testet, vagy valamilyen fertőzést okozhatsz!
  • Ha nem tudod kiszedni, ami belement, akkor tegyél a szemre egy kis gézt vagy vattakorongot, ragaszd le egy kis ragtapasszal, és menjetek el a szemészetre. A leragasztás azért fontos, mert enélkül szinte lehetetlen megakadályozni, hogy a gyerek belepiszkáljon, dörzsölje, amivel mélyebbre tolhatja a tárgyat, vagy komolyabb sérülést okozhat.
  • Ha nem a szem fehérje, hanem a színes része érintett, tehát a pupillán vagy az írisz területén van az idegen test, ne próbálkozz házilagos trükkökkel, azonnal irány a szemészet! Ennek a területnek a piszkálása ugyanis látáskárosodást okozhat!