Gyerek

Csúszdán érkeznek a gyerekek az udvarra az egyik magyar oviban

Vizafogón nagyon szép épületté alakították át a régi panelóvodát.
2019. November 07.
Szuper menő lett az óvoda, ahol ki lehet csúszdázni az udvarra is (Fotó: iStock)

Már csak azért is nagyon különleges a nemrég átadott Vizafogó Óvoda, mert a már korszerűtlen panelovit nem elbontották hanem kibővítették és teljesen felújították – írja az Index.hu.

Az óvodát az Archikon építészeti iroda tervezte át – mostanában az ő terveik szerint újították fel a Párisi udvart és az Olof Palme-házat is, és a nyáron átadott pesterzsébeti strandot is ők tervezték. A 13. kerületben a Meséskert óvoda is az ő terveik szerint készült, amely felülről egy hatalmas formaválasztó játékra hasonlít.

A Vizafogó panelházai, amilyen az óvoda is, ugyan abban az időben épültek, amikor már hagytak helyet sétányoknak, parkoknak, okosan, logikusan helyezték el az épületek közt az iskolát, óvodát, bölcsődét. Azonban az akkor épült óvodák csak csoportszobák sorai voltak, keskeny folyosókkal összekötve, szűk öltözőkkel és mosdókkal, és néhány más szükséges helyiséggel. A gyerekek az idejük nagy részét a termekben töltötték, mert nem is nagyon lehetett máshol lenni azon kívül. A mai óvodákban azonban sokkal fontosabbak az egyéb terek, és az is, hogy az óvópedagógusok is megfelelő munkakörülmények között dolgozhassanak.

Az óvoda épülete eredetileg két kétszintes tömbből állt, egy központi résszel összekapcsolva. Ezt a régi összekötő részt a tervező Nagy Csaba, Pólus Károly és Tőrös Ágnes elbontotta, és kiváltotta egy új kétszintes elemmel, ahol helyet kapott a kényelmes, világos lépcsőház az új aulával. Az épületet a kert irányába meg is toldották, úgy egy fél csoportszobányival, és ennyivel “hátrébb tolták” a szobákat is, így rengeteg hely szabadult fel, többek közt a világos, tágas öltözőknek, mosdóknak. Az óvónők kaptak teakonyhát is, és lett hely speciális foglalkoztatóknak is.

Létrejött egy kis nyitott átrium is a megnyúlt tömbök között, ahol helyet kapott egy kis kerti tavacska, fahíddal, halacskákkal. A víznek és a halaknak egyébként kiemelt szerep jut, nem véletlenül jelennek meg az udvaron, vagy épp az aulában egy akváriumban. A városrész és az óvoda neve onnan ered, hogy a Dunának ezen a szakaszán évszázadokon át fogták egy ősi módszerrel, cégével a vizákat, melyek több száz kilós halak. De a Vaskapu-szabályozás után nem tudtak többé feljönni a Fekete-tengerből, így eltűntek a Dunából, de az óvoda és a városrész neve őrzi az emléküket. Az óvodában kiemelt szerep jut a folyó élővilágának: a csoportok például mind őshonos magyar halak nevét viselik. A természet védelme pedig nem csak ebben jelenik meg, hiszen számos eleme van a fejlesztésnek (mondjuk a szürkevíz felhasználása), amely önálló jogon is “zöld”, és nem csak azért, mert egy újrahasznosított épületről van szó.

Látványos fejlesztés a kétszintes, fedett terasz is. Az óvodának korábban is volt kertkapcsolata, ugyanis egy műanyag hullámlemezzel fedett terasszal rendelkezett, mely egyszintes volt, így csak a földszinti csoportszobáknak jelentett közvetlen kertkapcsolatot. Az új, kétszintes terasz szép faszerkezettel és olyan rácsfelületekkel rendelkezik, amelyek izgalmassá, mozgalmassá teszik az egészet az Index.hu szerint.

Működik itt egy hatalmas csőcsúszda is, melyen a gyerekek lecsúszhatnak a kertbe, amitől olyan az óvoda, mint egy játszóház vagy kalandpark.

A lap szerint ha valami nem tökéletes, az itt-ott a kivitelezés, mert vannak részek, amiket szebben is meg lehetett volna csinálni, de ezzel együtt kifejezetten jó ránézni az épületre, és remélhetőleg használni is öröm lesz a gyerekeknek. Az óvodáról az Index.hu számos képet is készített, melyeket meg lehet nézni az oldalon.

Kapcsolódó írásaink:

Forrás: Index.hu