Gyerek

Egyre több az influenzás gyerek

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 31,8 százaléka gyerek. Egy Baranya vármegyei óvodában 24 gyerek influenzás.
2024. Január 26.
influenzás gyerek
Kép: Getty Images

Az év harmadik hetében – január 15. és 21. között – 28 600-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz– közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az MTI-vel.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 31,8 százaléka gyerek, 32,2 százaléka a 15-34 évesek, 25,4 százaléka a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott, és 10,6 százalékuk 60 éven felüli volt. 15 közigazgatási területen nőtt, három területen csökkent, és két területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt, a legkevesebb Heves, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

A múlt héten az NNGYK laboratóriumába érkezett 309 légúti minta elemzése alapján az influenzapozitivitási arány 18,8 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási aránya 14,9 százalék volt. Közölték azt is, hogy ebben az időszakban akut légúti megbetegedés halmozódása történt egy Baranya vármegyei óvodában, ahol 24 gyerek betegedett meg influenzában. Múlt héten 201 ember került kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 25-en szorultak intenzív ellátásra – áll a közleményben.

Az influenza lappangási ideje 1-4 nap. Fontos tudni, hogy az érintett személy a tünetek megjelenése előtt 1 nappal – cseppfertőzéssel – már terjesztheti a betegséget. Leggyakrabban az alábbi tünetek jelentkeznek: hidegrázás, magas láz, fejfájás, rossz közérzet, izom- és ízületi fájdalom, fáradékonyság, torokfájás, száraz köhögés, orrfolyás, orrdugulás, étvágytalanság, hányás, hasmenés.

Korábban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felhívta arra a figyelmet, hogy a veszélyeztetett – közéjük tartoznak a 60 éven felüliek, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők – csoportba tartozók az idei influenzaszezonban is ingyenes oltást kaphatnak. Az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás.