Gyerek

Éjszakai ágybapisilés – a gyermekurológus szemszögéből

A gyermekurológiai szakrendelést gyakran keresik fel a szülők azért, mert gyermekük éjszaka még bepisil. A gyermekkori éjszakai ágybavizelés nagyon gyakori jelenség.
2002. Szeptember 11.

A 4 éves korosztály kb. negyedében fordul elő, aztán minden gyógyszer, beavatkozás nélkül a gyermekek jelentős része “magától” meggyógyul, de sajnos nem mindenki. Bármely meglepő, a felnőtteknél is találkozunk ezzel a jelenséggel, átlagosan 100 felnőttből 1 még bepisil éjszaka.

A gyermekeknél azokat, akik a pelenka elhagyásától mindig bepisiltek, primer (elsődleges) ágybavizelöknek nevezzük. Másoknál hosszabb-rövidebb idő után, de minimum 6 hónap ágytiszta időszak után jelentkezik újra e tünet. Ők a szekunder (másodlagos) ágybavizelők. Az éjszakai ágybavizelést számos tényező okozhatja, ezért mindenféle kezelés előtt fontos a részletes kivizsgálás, melyet gyermek-urológus, gyermek-nefrológus végez.

A primer ágybavizelés eredete nem mindig tisztázható. Általában 5-6 éves kor után javasolt a kivizsgálás, mely fényt deríthet esetleges urológiai betegségekre, vagy hajlamosító tényezőkre. Sok esetben a szülők elmondása szerint a gyermek túl mélyen alszik, azért nem ébred fel ha pisilni kell.

Itt a háttérben valószínűleg az áll, hogy a nappal jól “működő” agyi kontroll, melynek köszönhetően a gyermek úgy pisil, mint egy felnőtt, éjszaka még nem működik tökéletesen. Ez nem betegség, inkább érési késés, és 5-6 éves korra általában spontán meg is szűnik. Amennyiben nem szűnik meg, esetlegesen hasznos lehet az éjszakai ébresztő készülék, mely az első csepp vizelet érzékelésekor csengővel ébreszti a gyermeket.

Éjszakai ágybapisilés - a gyermekurológus szemszögéből

A szekunder éjszakai bepisilés gyakran húgyúti fertőzés, esetleg lelki konfliktus következménye. Egybeeshet új testvér születésével, óvodai, iskolai nehézségekkel, családi problémákkal. Ezekben az esetekben segíthet a psychológus, de néha egy alapos beszélgetés is elég, persze a legfontosabb a kiváltó probléma megoldása.

Igen fontos azonban, hogy az éjszakai ágybavizelés húgyszervi betegség tünete is lehet, és ezt csak részletes kivizsgálással tudjuk kimutatni. Ilyen betegségek lehetnek a húgyhólyag veleszületett vagy szerzett beidegzési, működési zavarai, melyek gyógyszeres, esetleg műtéti ellátást igényelnek. Előfordulhat a szervezet vízforgalmát szabályozó egyik hormon termelésének csökkenése éjszaka. Ha ez igazolódik, tabletta vagy orrcsepp formájában tudjuk pótolni.

Éjszakai ágybapisilés - a gyermekurológus szemszögéből

A hajlamosító tényezők közül lányokban igen gyakori az úgynevezett tág hólyagnyak. Ez az állapot a vizelettartási készséget gyengíti, valamint a felhágó fertőzést segíti elő. A létrejövő gyulladás gyakori vizelési ingert vált ki, és a hólyagműködést kedvezőtlenül befolyásolja. Ezért ezeknél a kislányoknál igen lényeges a fertőzés megelőzése a kellő higiéniai rendszabályok betartásával. A külső nemi szerv gyulladása önmagában is vizelési ingert válthat ki, és ágybavizelést okozhat.

Végezetül fontos, hogy a szülő a gyermekét megtanítsa a helyes vizelési szokások betartására. A napközbeni rendszeres, nem elkapkodott kétóránkénti vizelés, a tisztasági rendszabályok betartásával néha önmagában elegendő az éjszakai bepisilés megelőzésére.

Forrás: Gyógyhírek, a Heim Pál Gyermekkórház gyógyászati havilapja