Gyerek

Elérhetetlen egy altatáshoz nélkülözhetetlen injekció

Bizonytalan ideig nem is lesz, Angliából kell rendelni a szert, négyszeres áron.
2019. Július 18.
Elérhetetlen egy altatáshoz nélkülözhetetlen injekció

Bizonytalan ideig, hosszabb távon nem lesz elérhető Magyarországon a Fentanyl injekció, ami nélkülözhetetlen az altatáshoz és az intenzív ellátáshoz – írja a 24.hu. Angliából kell rendelni a szert, négyszeres áron.

A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Richter által forgalmazott Fentanyl injekció július 3. óta hiánycikk, a “bizonytalan végű hiány” pedig adminisztratív okok miatt keletkezett.

A Fentanyl injekció az altatás előkészítésében és az intenzív ellátásban is nélkülözhetetlen. A tényleges altatás előtt a páciens Fentanylt kap, amitől elkábul, és ez után kezdhető meg az altatási procedúra. Injekciót kapnak a kábítószer-használók is, akiknek a kórházi ellátásba kerülve, az elvonási tünetek enyhítésére adnak Fentanylt.

A 24.hu kórházi forrásokból úgy tudja, rosszabb esetben 30 nap, amire megérkezik a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegek. Egyikük azt mondta, húsz doboz Fentanyl injekciója van, ez ebben a hónapban még kitart, ha viszont “két drogfüggő beesik, akkor jövő héten már nincs Fentanylom”.

Az OGYÉI nem ad hivatalos tájékoztatást a kórházaknak arról, hogy mekkora a baj és hogy mi a teendő. A hatóság a 24.hu-nak sem válaszolt.

A forgalmazóként feltüntetett Richtert már nem gyártja a Fentanylt, mivel licenctermék volt és a licencjogot visszavonta a tulajdonos. A Richter eleget tett bejelentési kötelezettségének az OGYÉI felé, ilyen esetekben az OGYÉI gondoskodik a hiánypótlásról.

A gyógyszerhatóság helyett egyelőre a gyógyszermegrendeléseket végző nagykereskedő lépett. A Mediwings Pharma kórházaknak küldött és a 24.hu birtokába jutott leveléből derül ki, hogy súlyos a helyzet: a Magyarországon törzskönyvezett Fentanyl injekció nem lesz elérhető hosszabb távon, ezért Angliából kell rendelni. Az első szállítmány jövő héten érkezhet meg Magyarországra. A 10X2 ml-es kiszerelést eddig 625 forintért tudták beszerezni, az egyedi import azonban megnégyszerezi az árat, és ugyanezt már 2600 forintért tudják megvenni a forráshiánnyal küzdő és adósságban úszó kórházak.

Forrás: 24.hu