Gyerek

Első gyermekvédelmi kerekasztal: ez a tragikus helyzet lehetőség is az egész országnak

Gyermekvédelmi kerekasztalt szerveztek a nyilvánosságot vállaló abúzustúlélők.
2024. Február 20.
sajtótájékoztató
Kép: Gyerekszoba.hu

Szinte mindennapra jut egy megrázó, tragikus gyermekbántalmazási ügy, a bicskei eset pedig ráirányította a figyelmet arra, hogy rendszerszintű probléma van, nem tudjuk megvédeni a gyerekeket úgy, ahogy kötelességünk lenne. A gyermekvédelem ügyének rendezése okán szakmai és civil szervezetekkel összefogva hozott létre kerekasztalt  Hodász András, Ivák Bence, Kozma Lilla Rita, Pető Attila, Pion István és Pop Mert – ők azok, akik arccal, névvel is vállalták, hogy gyermekkori szexuális bántalmazás túlélői.

A szakmai kerekasztalt követő sajtótájékoztatón Pető Attila elmondta, hogy az első megbeszélést továbbiak követik majd, rögtön a másodikra a pártok delegáltjait várják. Kis Gergő, az Egységes Diákfront képviselője hozzátette, hogy kötelességüknek érzik, hogy megszólaljanak a bicskei ügy után. Fontosnak tartja, hogy sikerült tematizálni a gyermekvédelem ügyét. „A helyzet súlyos és aggasztó, ezt a társdalom is látja. Ha valamiben nemzeti konszenzusra van szükség, az a gyereknevelés, e nélkül nem megy. Nem minden gyereknek van szülője, ezért nagyon fontos lenne közösen meghatározni az alapokat”- fogalmazott Pion István költő, újságíró.

Herczog Mária szociológus újságírói kérdésre elmondta, hogy a ‘semmit rólunk nélkülünk’ elv mentén mindenkit szeretnének bevonni: szülőket és családokat, szakmát és civileket, hiszen a gyermekvédelem kérdése mindenkit érint. Minden területet áttekintenek: jogi és szakmai szabályozást, pénzügyi kereteket, szakmai együttműködést, családok támogatását. „Praktikusan mindent figyelembe veszünk, ami a gyerekek jóléte és jobbléte illetve a társadalom szempontjából meghatározó. A főbb problémák már évek óta látszanak, megpróbáljuk megmutatni ezeket és fontossági sorrendet felállítani egy nagyon széles körű együttműködéssel.”

A Gyerekszoba.hu kérdésére Herczog Mária szociológus elmondta, hogy egyetértés volt a kerekasztal megbeszélésen abban, hogy nemcsak az intézményes gyerekellátásra fókuszálnának, hiszen az alapellátásra, a megelőzésre és a korai támogatásra is hangsúlyt kell helyezni. „Minden megszületett magyar gyerek számára helyben minden feltételnek biztosítottnak kell lennie. Minden gyereknek azonos jogának kellene lennie, hozzáférése minden szolgáltatáshoz, az egyéni fejlődésük, szükségleteik szerint” – mondta a szociológus. Horgas Péter úgy fogalmazott, hogy egy sajnálatos és tragikus eset felrázta a magyar társadalmat, és ráirányította a figyelmet a gyerekekre. „Ez a tragikus helyzet egyben lehetőség a magyar társadalomnak.”

A több szervezetet tömörítő Országos Közös Akarat szerdán néma, fáklyás felvonulást szervez a gyermekkori abúzus túlélőiért. A séta a Szent Gellért térről indul 17 órakor.