Gyerek

Európa legszigorúbb gyermekvédelmi törvénye lehet a miénk

További szigorítások várhatók.
2023. Április 08.
jog törvény szobor
Fotó: Getty

Tizenöt európai tagország jelentette be, hogy az Európai Bizottság oldalán részt vesz abban a perben, amit Magyarország ellen indítottak a melegek jogait sértő törvények miatt.

Mint ismeretes, hazánkban 2021 óta jogszabály tiltja, hogy 18 éven aluliak számára homoszexualitást, nemváltást vagy „öncélú szexualitást” jelenítsenek meg, illetve korlátozhat vagy kizárhat egyes civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból és egyéb iskolai programokból.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz.

Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-posztban reagált a hírre: „Nem fogunk engedni a nyomásgyakorlásnak, meg fogjuk védeni a gyermekeinket” – írta. Újra hangsúlyozta a magyar álláspontot, miszerint „a gyermekek nevelése kizárólag a szülők joga. Továbbá az Európai Unió működéséről szóló szerződés szerint az oktatás nemzeti hatáskörbe tartozik”.

Szerinte ezek az érvek összhangban vannak az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglaltakkal. „Ki fogunk tartani a gyermekvédelmi törvényünk mellett” – tette hozzá, sőt bejelentette: „ősszel újabb intézkedéseket fogunk benyújtani az Országgyűlésnek. Magyarországon lesz Európa legszigorúbb gyermekvédelmi szabályozása.