A joghurt és a kefir erjesztett, savanyított tejből készül, valamint tápanyagban gazdag, sőt még abban is megegyeznek, mennyi a kalóritartalmuk, mennyi B5-vitamin, foszfor és kalcium található bennük. Bizonyos szempontból azonban mégsem mindegy, melyiket fogyasztjuk.
A joghurt cink és B2-vitaminban megelőzi a kefirt, és magasabb a B12-vitamin-tartalma is. A kefirben azonban valamivel több a fehérje, a szelén-, az A- és a D-vitamin.
Más az állaguk és az ízük is, ennek megfelelően másra használjuk: a joghurt krémes, tökéletes reggeli müzlivel vagy jó választás salátaöntetként is. A kefir állaga hígabb, és íze erőteljesebb.
Abban azonban nem különböznek, hogy mint erjesztett tejtermékek egészségesek, rendszeres fogyasztásuk csökkenti mellrák és a vastagbélrák, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. De jótékonyan hat a csontokra, a bélrendszerre, az emésztésre, valamint az egészséges testsúly megőrzésében is szerepe van.