Gyerek

Férfi vagy női mosdóba vigye az apa a kislányát?

"Apa, pisilnem kell!" - melyik mosdó felé induljon el az apuka a kislányával, ha elhangzik ez a mondat? Szakértő segítségével igyekszünk eligazodni ebben a dilemmában.
2020. Január 23.
Melyik mosdóba vigye az apuka a kislányát? (fotó: iStock)

Egy ismerős apuka egyszer elárulta nekem, hogy az egyik legdermesztőbb három szó, amit házon kívül hallhat, az az “Apu, pisilnem kell”. Ismerős érzés, ugye?

Csakhogy merre induljon el ilyenkor az apuka? Melyik mosdóba vigye leánygyermekét? Mi lehet a helyes döntés ebben a helyzetben? És vajon hány éves korig nem okoz gondot, ha a férfi vécében oldjátok meg ezt a dolgot?

Kezdjük az alapokkal!

Meddig kell kísérnünk gyermekünket a nyilvános illemhelyen? 

Ajibola Rita Wanda pszichológus, családterapeuta szerint ez elsősorban a körülményektől függ, hiszen sokféle illemhely létezik. Így az is előfordulhat, hogy a hely jellege vagy tisztasága miatt a szülőnek érdemes elkísérnie a nagyobbacska gyermekét is.Mindenképpen gyermekünk biztonsága legyen a fő szempont és amíg nem önálló ezen a téren, segítsük őt – javasolja Wanda.

Ha helyzet van, merre induljon az apa?

Wanda szerint ez a téma elsősorban azért megosztó, mert a szülők többsége szerint, a vécé megfelelő kiválasztáskor is a gyermekek lelki és fizikai biztonsága a tét. Valójában a vécédilemmában is a társadalmi normák, szabályok formálják gondolkodásunkat, ezért az, hogy melyik mosdót választanánk, elsősorban a hiedelmeink és félelmeink befolyásolják- mutat rá Wanda.

A női vécébe kell menni

Rögtönzött közvélemény kutatásomban a többség arra szavazott, hogy az apuka egyértelműen a női vécébe vigye gyermekét, mert egy kisleánynak semmi keresnivalója nincs a férfi vécében. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt a véleményt elsősorban az anyukák hangoztatják. Szerintük ugyanis a férfi vécék előterében gyakran vannak piszoárok, amelyek kellemetlen élményt okozhatnak egy leánygyermeknek. S hogy miért jobb a női vécé?Akik ezen a véleményen vannak, azzal érvelnek, hogy a nők mindig zárt ajtós vécében intézik a dolgaikat, így az előtérben semmiféle intim dolgot nem fog látni sem a kislány, sem az apukája (legfeljebb kezet mosó, vagy sminkelő hölgyeket). A női vécé mellett hangoztatott gyakori érv az is, hogy rendszerint némileg tisztább, mint a férfi illemhely.

A nőibe kísérje, de kérjen meg valakit

Áthidaló megoldásként volt, aki amellett érvelt, hogy az apuka a női mosdóba vigye a gyermeket, de csak a bejáratig, és ott kérjen meg egy számára szimpatikus hölgyet (lehetőleg anyukát), aki segít a kislányának. Ezt a megoldást azonban sokan azért nem kedvelik, mert nem szívesen bíznák rá a lányukat egy idegenre. Ajibola Rita Wanda szintén nem javasolja, hogy másra bízzunk egy hat éven aluli gyermeket ilyen helyzetben, hiszen így nem tudjuk szavatolni biztonságát.

Inkább a férfi vécébe kellene menni!

Vannak apukák, aki úgy vélik, egy férfinak semmi keresnivalója a női szekcióban, emiatt a férfi vécét választják leánygyermekük számára – Máté így érvelt:”Lányos apukaként soha nem vittem még be női mosdóba a lányaimat, eszembe sem jutott. Azért a férfi mosdót sem úgy kell elképzelni, hogy 10-15 férfi valami illetlen dolgot fog mutatni. Vannak takaró panelek, amitől nem látszik semmi”.Van, aki a praktikus okokból részesíti előnyben a férfi vécéket, mert tapasztalata szerint itt általában kevesebben vannak.

Ha az apuka nem szeretne kellemetlenséget, akkor jelezheti – mielőtt belépnek a férfi vécébe -, hogy a kislányával szeretne jönni. Sokan ölbe kapják a gyereket, és gyorsan besietnek vele a vécé zárt részébe, vagy betakarják a szemét, amíg a piszoárok mellett elhaladnak.

A mozgássérült vécébe menjünk?

Áthidaló megoldásként javasolják sokan, hogy az apuka vigye a mozgássérült vécébe a gyermekét. Ez azonban sokszor kellemetlen érzéseket vált ki a szülőben, hiszen olyanok elől vehetik el a helyet, akiknek valóban szükségük van rá.

Mit mond a szakértő?

Ajibola Rita Wanda a nyilvános vécé használattal kapcsolatosan azt vallja, hogy ne plántáljuk bele gyermekeinkbe a biztonság hiányának érzetét!Wanda szerint a kisgyermekek nagyon érzékenyek, és elsősorban a szülő viselkedésére, érzelmeire reagálnak. A különféle helyzetek kezelésében a szülő attitűdje, hozzáállása a döntő, és természetesen az adott helyzet befolyásolja, hogy milyen megoldást választunk vagy épp zárunk ki.Tekintsünk objektívan a problémára! – javasolja Wanda. “Itt egyszerűen arról van szó, hogy miként lehetne egy totyogósnak vagy adott esetben egy nagyobbacska gyermeknek a fizikai szükségletét kielégíteni nyilvános helyen mielőbb és a lehető legbiztonságosabban. Erre számos jó megoldás létezik; legfontosabb, hogy magabiztosan és körültekintően tegye a szülő – jelen esetben az apuka – a dolgát” – foglalta össze véleményét Wanda.