Gyerek

Gyerekkel a kocsiban sem vezetnek elég figyelmesen a szülők

Egy kutatás kimutatta, hogy a gyerekekkel autózó szülők ugyanolyan arányban használják a mobiljukat vezetés közben, mint a többi sofőr.
2014. Május 31.

A szakemberek 570 szülőt kísértek figyelemmel, akiknek 1-12 év közötti gyerekét Michigan két különböző kórházának sürgősségi osztályán kezelték. A megkérdezettek 90 százaléka vallotta be, hogy vezetés közben gyakran engedi, hogy valami más elterelje a figyelmét, kétharmaduk beismerte, hogy mobilozik, 15 százalékuk pedig, hogy sms-t ír, miközben úgy vezet, hogy a gyermeke is az autóban van.

Az Academic Pediatrics című lapban megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy az egyéb típusú figyelemelterelések – például ennivaló adása a gyereknek – még az előbbieknél is gyakrabban fordulnak elő a szülők körében. Amint azt dr. Michelle Macy, a Michigan Egyetem C.S. Mott Gyerekkórházának orvosa kifejtette, a felmérés nagyon jól rávilágít arra a problémakörre, milyen könnyen elterelhető egy sofőr figyelme, ha gyerekkel utazik, hiszen a kicsik vagy enni kérnek, vagy az elejtett játékukat kérik vissza, amikhez a szülőknek nem csupán a kormányt kell elengedniük, de a szemüket is le kell venniük az útról.

A szakember hozzátette, hogy 2008-ban az Egyesült Államokban hatból egy közlekedési balesetet a figyelmetlen vezetés okozott, és azóta ez az arány csak emelkedett. Dr. Macy és munkatársai azt is megállapították, hogy a fehér szülők, illetve azok, akik magasabb képzettséggel rendelkeznek, nagyobb arányban számoltak be arról, hogy a telefon miatt elterelődik a figyelmük a vezetésről, emellett szintén jellemzőbb volt a probléma a 2-8 éves gyerekek szülei körében, mint azoknál, akiknek a gyereke még csak egyéves volt. Dr. Macy hozzátette, hogy a gyerekekkel kapcsolatos biztonsági intézkedések az autózás terén eddig elsősorban a megfelelő biztonsági gyerekülésekre összpontosultak, de ideje észrevenni, hogy számos baleset hátterében a szétszórt figyelem és az abból adódó gondatlan vezetés áll.