Gyerek

Hallgasd az ételt!

A Nosalty legújabb videósorozata, a SERCEGŐ valódi "fül- és szemkényeztető audiovizuális élmény". Hallgasd az ételek, a főzés hangjait!
2021. Február 18.
Fotó: Nosalty

Nem csak az illatok és az ízek teszik szexivé a főzést: a vaj sercegése a serpenyőben, a kés koppanása a deszkán és a forrásban lévő víz sistergése legalább annyira izgató – vagy éppenséggel megnyugtató -, mint maga az elkészült fogás. A Nosalty legújabb videósorozata, a SERCEGŐ pontosan ezért készül az ASMR videók mintájára, egyszerre ébresztve fel az összes érzékszervet.

Hogy mi is a SERCEGŐ?

Egy fül- és szemkényeztető audiovizuális élmény, amely a méltán trendi ASMR-videók mintájára a főzés közben keletkező hangokat, zörejeket helyezi előtérbe, miközben a háttérben lágy jazz szól, és végül csodás étel születik. “Dugd a füledbe a fülhallgatót, és hallgasd zavarba ejtően közelről, ahogy meghámozzuk a hagymát, felvágjuk a répát, eltörjük a brokkolit, ahogy pattog az olaj, és sercegnek az alapanyagok” – mondja Réthly Dávid, az ötlet kitalálója, a Nosalty kreatív multimédia-tervezője az első videó kapcsán, amelyben egy strifry receptet készítenek el.

Hallgasd az ételt!

Fotó: Nosalty

…és mi az az ASMR?

Az ASMR mozaikszó az angol Autonomous Sensory Meridian Response szavak kezdőbetűiből áll, ami magyarul önkéntelen idegi-érzéki választ jelent – írja az asmrmagyar.hu. Egy olyan jóleső, bizsergető érzés, ami libabőrszerűen fut végig a fejbőrtől lefelé haladva a nyak és a gerinc mentén – egyfajta eufória, amely a pozitív érzelmek és a bőrön jelentkező kellemes érzés kombinációja.

Az ASMR-videóknak néhány éve hatalmas követőtábora van a Youtube-on, ahol leggyakrabban a különféle hangok, sercegések, neszek, zörejek, a rágás, a suttogó beszédhang kerülnek fókuszba, de egy macska órákon át tartó dorombolása, az uborkán való csámcsogás vagy a sülő bacon is kiválthatja a várt hatást. A Nosalty a konyhából hozza a hangokat – nem kell mást tenni, csak nézni, hallgatni, és elmerülni a gasztrogyönyörben!

A Sercegő első részét itt éred el.

Videó: Réthly Dávid és Simon Gábor / Nosalty

A videóban a Tábi Eszter Ceramics kerámiáiban tálaltak.

Forrás: Nosalty