Gyerek

Idén az A influenzavírus dominál: mit lehet tudni róla?

Összességében még mindig növekszik az influenzajárvány. Leginkább a gyerekeket és a fiatal felnőtteket dönti le a lábáról. Mit lehet tudni az idén legtöbb megbetegedést okozó influenzavírus típusról?
2015. Február 20.

Továbbra is az ország egész területét érinti az influenzajárvány, az Országos Epidemiológiai Központ e heti összesített tájékoztatója szerint a múlt héten 91 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz az azt megelőző 87.500-zal szemben.

A 7. héten 11 megyében emelkedett, a fővárosban és 5 megyében csökkent, három megyében nem változott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. Csongrád és Zala megyében 60 százalékkal, Hajdú-Bihar és Heves megyében 50 százalékkal több beteget regisztráltak, mint az előző héten, Tolnában azonban 30 százalékkal csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma

Az országos járvány miatt a fővárosban és az ország valamennyi megyéjében teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakban. A részleges tilalom főként szülészeti-nőgyógyászati, koraszülött- és újszülöttosztályokat, egyes gyermekosztályokat, onkológiai klinikákat és részlegeket, intenzív terápiás, valamint ápolási osztályokat érint.

A vírus továbbra is a gyerekeket és a fiatal felnőtteket betegíti meg, a laboratóriumi minták a legtöbb esetben az influenza A vírust azonosították.

Mit lehet tudni az influenza A vírusról?

Az A típusú influenzavírus okozza a legnagyobb járványokat és a legsúlyosabb megbetegedéseket. Az emlősök és a madarak között is elterjedt vírus. (A H1N1 is az A vírus altípusa.)Az influenza A vírus szerkezeti adottságainak köszönhetően elég könnyen változik, gyorsan keletkeznek altípusok. (Ezáltal képes lehet hasonló járványt produkálni, mint a 1918-19 évben pusztító spanyolnátha, ami 20 millió ember halálához vezetett.)

Az emberi és állati influenza A vírusokkal történő kettős fertőzésénél az influenzavírus felületi antigénjei teljesen ki is cserélődhetnek. Ezek a gyors genetikai kölcsönhatások felelnek a veszélyesebb altípusok megjelenéséért. (Mint például az említett spanyolnátha, vagy a most is megbetegedéseket okozó H3N2 és H1N1 altípusok.)

Más légúti fertőzésekhez hasonlóan cseppfertőzéssel terjed. Viszont sokkal gyorsabban megjelennek az influenza tünetek, mint betegségek tünetei, és rendkívül gyorsan – mindössze néhány nap alatt – kialakulhatnak lokális járványok. Az országos szintű járványok – mint idén, 2015-ben is – január, februárban kezdődnek, és körülbelül 8-10 hétig tartanak.

Forrás: MTI és Házipatika

Forrás: MTI