Gyerek

Ikonikus épületek borultak kékbe a Gyermekek Világnapján

November 20-án, a Gyermekek Világnapján ismét kékbe borultak az épületek, hidak és műemlékek a világ gyermekeiért.
2023. November 21.
(Fotó: unicef.hu)

A gyerekek óriási kihívásokkal küzdenek világszerte: háborúk, fegyveres konfliktusok, éhség és szomjúság, betegségek és sok esetben a klímaváltozással kapcsolatba hozható természeti katasztrófák sorozata veszélyezteti életüket. Megközelítőleg 400 millió – vagyis körülbelül minden ötödik – gyermek él konfliktus sújtotta övezetben, vagy éppen menekül onnan.

Egy gyerek szükséglete egyben joga is. Minden gyereknek joga van a biztonsághoz, az oktatáshoz, az egészséges fejlődéshez és minden gyereknek jár a lehetőség, hogy ne csak túléljen, hanem kibontakozhasson – hívja fel rá a figyelmet az UNICEF Magyarország közleményében.

November 20-án az ENSZ 34 éve elfogadott Nemzetközi Gyermekjogi Egyezményét ünnepeljük, amelyet Magyarország az elsők között ratifikált. Az egyezmény biztosítja azokat a jogokat, amelyek minden gyermeket megilletnek. A gyermekjogok alapvető emberi jogok, mégis túl sokszor sérülnek, áll a közleményben.

Idén ismét kékben tündökölhetett Budapest egyik legismertebb látványossága, a nemrég felújított Széchenyi Lánchíd. Az UNICEF Magyarország világnapi kampányához ebben az évben is csatlakozott többek között a Művészetek Palotája, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Margitszigeti Víztorony, a Puskás Aréna, a Budapesti Corvinus Egyetem, az Akvárium Klub, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapest Duna Aréna, a Hotel Clark Budapest, a biatorbágyi Tópark Iroda- és Lakópark, a győri Jedlik Ányos-híd és Városháza, a székesfehérvári Városháza, a pécsi TV torony, a miskolci Polgármesteri Hivatal, a szentendrei Városháza, a gyulai Almásy-kastély és a jászboldogházai Mesevár Óvoda és Bölcsőde épülete.

A gyermekvédelmi szervezet idén először országos „Ébresztő órával” is ünnepelte november 20-át, vagyis az ország minden vármegyéjében tartottak gyermekjogokat ismertető interaktív iskolai foglalkozásokat képzett trénereik. Ezen a napon közel 1000 diák vett részt az előadásokon, de a 2014 óta futó edukációs program eddig összesen már 25 000 gyerekhez ért el. A szervezet szerint mások jogainak tiszteletben tartása is a saját jogok megismerésével kezdődik, ezért céljuk, hogy a gyerekek minél szélesebb körben tájékozódhassanak az őket megillető jogokról.

Forrás: UNICEF Magyarország