Gyerek

Ilyen hatásai vannak a fahéjnak

A fahéj nem csak egyszerűen egy ízletes fűszer, amely nélkül el sem tudnánk képzelni az ünnepi időszakot. Tudományos bizonyítékok vannak ugyanis arra, hogy a fahéj egészségünknek is jót tesz.
2019. December 22.
Ilyen hatásai vannak a fahéjnak (Fotó: iStock)

A fahéj gyógyhatásait már évezredek óta ismerik, és a modern tudomány ezt meg is erősítette. A következő egészségügyi előnyeit kutatások is bizonyítják.

A vegyület, amely a gyógyhatásért felel

A fahéjat a Cinnamomum elnevezésű fák belső kérgéből állítják elő. A fűszer régen annyira értékes volt, hogy a királyoknak ajándékozták. A fűszernek két típusa van, a ceylon-i fahéj, amelyet a valódi fahéj néven is ismernek, illetve a ma gyakoribb cassia fahéj. A fűszer úgy készül, hogy a fa belső kérgét kivágják, a fás részeit eltávolítják, majd hagyják száradni. Ilyenkor csavarodik fel a jellegzetes csigás formára, majd ha teljesen megszárad, ezt meg lehet őrölni.

A fahéj jellegzetes illatát és ízét egy olaj adja, amely a cinnamaldehyde, azaz a fahéjaldehid nevű vegyületben nagyon magas arányban jelen van. A tudósok úgy vélik, ez az anyag adja a fahéj egészségre és anyagcserére gyakorolt jótékony hatását.

Antioxidánsokkal tölt fel

A fahéj gazdag antioxidánsforrás, így segít megvédeni szervezetünket a szabadgyökök okozta káros hatásoktól. Egy vizsgálat során 26 fűszer antioxidáns hatását hasonlították össze ##8211## a győztes a fahéj lett, amely olyan szuperételeket is felülmúlt, mint az oregánó vagy a fokhagyma.

Gyulladásgátló hatású

A fahéj erős gyulladásgátló fűszer, amely segíti a szervezetet a fertőzések legyőzésében, és a szövetkárosodás helyreállításában. Magas antioxidáns tartalma szintén segít a gyulladások leküzdésében.

Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

A fahéjat a szívbetegségek kockázatának csökkentése miatt is ajánlatos alkalmazni, amelyek a korai halál egyik leggyakoribb okai világszerte. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetében például kimutatták, hogy nagyjából napi 1 gramm, illetve fél teáskanál fahéj jótékony hatással van a vérmarkerekre. A fűszer segít csökkenteni a összkoleszterin, illetve a rossz LDL koleszterin szintjét, miközben a jó HDL koleszterin szintjét stabilan tartja. Egy közelmúltban végzett kutatás alapján ehhez napi mindössze 120 mg fahéj elegendő.

Javítja az inzulinérzékenységet

Az inzulin az egyik legfontosabb anyagcsere-szabályozó hormon, amely elengedhetetlen a vércukor vérből a sejtekhez való szállításához. Az inzulinrezisztenciával küzdőknek éppen ezzel van problémájuk, amelyen a rendszeres fahéjfogyasztás is segíthet – a fűszer ugyanis segíthet csökkenteni a vércukorszintet, és ezáltal növelni az inzulinérzékenységet. Ehhez a javasol mennyiség 1-6 gramm, körülbelül 0,5-2 teáskanál fahéj naponta.

Jótékony hatással van az agyunkra

A fahéjat érdemes olyan célzattal is fogyasztani, hogy segítsen a neurodegeneratív betegségek kockázatának csökkentésében ##8211## ezek a betegségek az agysejtek szerkezetének vagy funkciójának fokozatos elvesztésével járnak. A legismertebb és leggyakoribb típusaik az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. A fahéjban található két olyan vegyület, amely segít gátolni a tau nevezetű fehérje felhalmozódását az agyban, amely az Alzheimer kialakulásáért felelős. Egy Parkinson-kóros egerekkel végzett vizsgálatban a fahéj hozzájárult az idegsejtek védelméhez, és javította a motoros funkciókat is. Ezeket a hatásokat azonban még tovább kell vizsgálni emberek esetén is.

Segíti a bakteriális és gombás fertőzések leküzdését

A fahéjolajról kimutatták azt is, hogy hatékony a gombák okozta légzőszervi fertőzések kezelésében. A fűszer emellett gátolja bizonyos baktériumok, köztük a Listeria és a Salmonella növekedését. Azonban ezekre vonatkozóan egyelőre csak korlátozott számú bizonyíték van.

A fahéj tehát egy igazán egészséges fűszer, azonban nem váltja ki az orvos által felírt gyógykészítményeket, gyógyszereket, és használata előtt kezelőorvosunk tanácsát is érdemes kikérnünk.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: