Gyerek

Ilyen újításokat terveznek az iskolai, óvodai étkezés kapcsán

A jobb minőségű alapanyagok azt is jelentik, hogy 30-40 százalékkal is többe kerülhet jövőre az ebéd az óvodákban, iskolákban.
2021. Szeptember 08.
Írd ide a képaláírást

Az iskolák, óvodák, szociális intézmények részére biztosított étkezést hivatott megújítani a még tavaly decemberben kihirdetett kormányrendelet, amit most már a közbeszerzéseknél figyelembe kell venni. A Telex vette észre a Napi.hu cikkét: a lap szerint a kormányrendelet alapján 2022. január elsejétől a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százalékának hazai forrásból kell származnia (ún. rövid ellátási láncon keresztül, amikor az élelmiszer és a konyha között csak egy szereplő van), majd ezt 2023. január elsejétől már 80 százalékra emelik.

A menüt így alapvetően befolyásolni fogja annak szezonalitása, ez pedig a tárolási és szállítási kapacitásokat és az árakat is alakítja. A szakmai szervezetek a lap szerint úgy kalkulálnak, hogy akár 30-40 százalékkal is emelkedhetnek majd az ebédárak. Ezt a szülőknek kell kifizetniük, ha az önkormányzat a teljes áremelkedés költségét átterheli rájuk.

A jobb minőségű alapanyagokat és az étkeztetés átalakítását a Magyar Közétkeztetők Szövetségének tagjai is támogatják. Az ajánlásuk szerint az óvodai ebéd költsége a meglévő 322 forint helyett 434 forintra, a felsősöké 437 forintról 589-re, míg a gimnazistáké 522 forintról 705 forintra emelkedne.

Azt persze nem tudhatjuk, hogy mit szólnak mindehhez majd a gyerekek. Vannak, akiknek szinte mindegy is mi az ebéd, mert bármit megesznek és persze vannak gyerekek, akik meg szinte semmit sem, akármilyen egészséges és finom is, ami a menzán van. És ott vannak nyilván azok a gyerekek is, akik az arany középutat képviselik.

Minél kisebbekről van szó, annál érdekesebb ételekkel találkoznak, mint pl. leves leve, átalakítós leves, krokodil leves, husifőzelék – ahogy olvasóink kommentjeiből is kitűnik. És a mondat, amit minden szülő hallani szeretne, ha menzáról van szó: “Nem tudom, mi volt ma az ebéd, de finom volt.”

Forrás: Telex.hu/Babaszoba.hu