Gyerek

Iskolaválasztó – időben szólunk!

Persze, sejtjük, hogy hónapok óta ezen rágódsz, kérdésekkel bombázod az ismerősöket, és gondolatban már a gyerkőc leendő iskolájába vezető utat tervezgeted. Ha még nem született végső döntés, gyere ki a Millenárisra november 23-24-én!
2012. November 16.

Két hónap múlva zárul a jelentkezés a 4, 6 és 8 osztályos középiskolákba, de ha nagyovisod van, már te is bőven gondolkozol, hova járjon szeptembertől. Lehet, hogy már körvonalazódott benned az ideális iskola képe, de ahogy a híreket hallgatod, mindig elbizonytalanodsz: lesz-e egyáltalán neki való suli szeptembertől? A szülők és gyerekeik, de a pedagógusok számára is hiánypótló, ingyenes, kétnapos kiállítás és konferencia nyílik 2012. november 23-án, a Millenárison, ahol bemutatkoznak a hazai alapítványi, magán-, egyházi és nemzetközi iskolák. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, a Jövő Iskolája és a Kincs Programmagazin által szervezett esemény célja, hogy átfogó képet adjon a magyarországi független iskolák nyújtotta széleskörű lehetőségekről.

Magániskolák ma

Ezekben az intézményekben, óvodától a főiskoláig jelenleg mintegy 950 tanintézményben 230 ezer diák tanul, összesen 16 ezer tanár közreműködésével és 2-3 ezer fős gazdasági és technikai személyzet segítségével. Az intézmények száma az elmúlt 20 évben folyamatosan nőtt, mivel jellemzően speciális igényeket elégítenek ki, alternatív pedagógiai lehetőségeket biztosítanak. A rendezvényen megismerheted ezeket az intézményeket. És tájékozódhatsz a köznevelési törvény rátok vonatkozó változásairól is. Változó törvényi keretek – lehet, hogy téged is érint

2012. szeptember 1. és 2014. szeptember 1. között a korábbi, 1993-as és az új, 2011-es köznevelési törvény egyidejűleg hatályban lesz, illetve jelentős változásokat hoz az új Nemzeti Alaptanterv is. Néhány fontos, a nem állami iskolákat, szülőket és gyermekeket érintő változás:

• Az előző rendszerben érvényes főszabály szerint az iskola igazgatója döntött a tankötelezettség megkezdéséről az óvoda véleménye alapján vagy bizonyos esetekben a nevelési szakértő véleménye alapján, míg a tankötelezettség korábbi megkezdését a szülő kérelméhez kötötték, ha a gyerek december 31-ig betölti a hatodik életévét. Ezzel szemben az új rendszerben a tankötelezettség megkezdéséről a főszabály szerint az óvoda vezetője, bizonyos esetben szakértői bizottság dönt.

• Jelenleg tisztázatlan a kerettantervi eltérési engedélyezési eljárás, mely jelentősen megnehezítheti a speciális nevelési igényű gyermekeket fogadó köznevelési intézmények és az alternatív pedagógiai programok alapján működő iskolák működését.

• Változott a finanszírozás rendszere is. Az eddigi normatív finanszírozás helyett feladatfinanszírozásra tér át a közoktatás egész rendszere, ennek kereteit és a független iskolákra való érvényességét ma még nem ismerjük. Az alapfokú művészeti oktatást végző, illetve szakközépiskolák és szakiskolák tekintetében az új törvény kimondja, hogy támogatás csak abban az esetben jár, ha a tanuló első szakképesítését szerzi.

• Az új jogszabály a közoktatásról a köznevelésre fekteti a hangsúlyt. Tartalmi szempontból központosítja a tananyagot.

• Jelentős adminisztrációs terhet jelent az iskolák számára az ismételt regisztrációs kötelezettség és programengedélyezés, mely olyan tanintézmények számára is kötelező, melyek akár 20 éve is működnek.

A kiállításon szakmai konferencia is lesz, ahol szakértők és meghívott vendégek beszélgetnek az alapítványi iskolák nyújtotta lehetőségekről, az tanulmányi eredmények értékeléséről, az iskolák pénzügyi stabilitásáról. Mindezen témákról a kormányzat képviselői is nyilatkoznak a helyszínen.

Hozd a gyereket!

Természetesen nem kizárólag a száraz tényekkel foglalkozhatsz a Van Másik Iskola rendezvényén. A szakmai programot és a módszertani bemutatókat színielőadások, táncbemutatók és egyéb közösségi programok színesítik. A program ingyenes, a tét nagy, a segítség kézzelfogható. Találd meg a legjobb sulit!